Årets Julklapp 2022 – en branschprodukt?

Den 17 november presenterar HUI Research Årets Julklapp, för 35:e året i rad! Applia håller tummarna för att det i år blir en produkt från vår bransch.

Att utse Årets Julklapp och sätta en prognos för omsättningen i den kommande julhandeln är en tradition som HUI Research genomfört sedan 1988, då bakmaskinen tilldelades äran. Därefter dröjde det 26 år innan det åter blev en produkt från vår bransch – råsaftcentrifugen 2013. Två år senare utsågs robotdammsugaren men fjolårets vinnare, evenemangsbiljetten, var desto längre ifrån våra medlemmars produktsortiment.

I år var vi däremot en chans igen, i alla fall enligt Prisjakts Konsumentkompassen Q4 2022, där vi kan läsa att ”Airfryern förväntas bli årets riktiga julklapp 2022”.

Om branschen fick bestämma

APPLiAnytt frågade några i branschen vad de skulle vilja se som ”Årets julklapp 2022” och varför.

– Jag skulle vilja se ”Gåva till Ukraina” som årets julklapp. Tänker att vintern och kylan kommer snart. Situationen blir allt extremare med kyla och brist på el och värme. Då borde vi skänka en gåva till befolkningen där för att hjälpa i nöden, säger Peder Qwist, Severin Svenska AB.

– Airfryer av många anledningar. Men kanske framförallt för att den drar 50 procent mindre el jämfört med en vanlig ugn när du gör fyra portioner rotfrukter eller pommes, säger Mattias Forsell, Wilfa.

– Det logiska vore att ge hela familjen en modern kyl/frys som julklapp för att ersätta den strömslukande trotjänaren som frustar i köket och ger frispel i el-mätaren. Det finns tusenlappar att spara i energikostnad i ett modernt kylskåp. Årets mest solklara julklapp! Nu finns dessutom A-klassade skåp enligt den nya EU-klassificeringen med maximal energieffektivitet – så det är bara att ta fram julpappret och tejpen för att börja inslagningen, säger Jhonny Bergman, BSH.

Text: Ola Larsson

 


 

Kriterier enligt HUI Research

Årets Julklapp ska leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:

* Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
* Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
* Produkten ska representera den tid vi lever i


Branschnyheter


Häll med integrerad fläkt förändrar köken 

Den senaste trenden inom spishällar är modeller där köksfläkten integrerats i hällen, och den största fördelen med detta är givetvis

Tuff inledning på året för branschen 

Branschen backar jämfört med 2022  Året 2023 har startat svagt, vilket branschens inköpsstatistik för januari visar tydligt. Jämfört med rekordåren

Digitala produktpass – nu finns en prototyp  

Som en del i förberedelserna för de digitala produktpassen har projektet ProPare tagit fram en prototyp för att visa hur

Så ska Applia få fler att återbruka mer

Vi ser ett ökat intresse för återbruk men vad kan egentligen definieras som återbruk? Begagnat försäljning, genomgång av trasiga/uttjänta produkter