2022 startar positivt för branschen

Enligt siffror från januaris försäljning kan APPLiAnytt konstatera att 2022 startar svagt positivt! Avancerade kaffe- och espressomaskiner är speciellt synliga i SDA-försäljningen tillsammans med ett dyrare segment av dammsugare.

 

Branschen startar 2022 svagt positivt
Med en sammanlagd värdemässig tillväxt på plus en halv procent över fjolåret, startar året för vitvaru- och hushållsapparatbranschen under januari 2022. Allt presenterat i en ny uppdaterad presentationsform här i APPLiAnytt. Månadskurvan här ovan fylls på för varje månad och ger möjligheten att visuellt få en uppfattning om utvecklingen jämfört med fjolåren.
Den pandemi-boost för marknaden, som kännetecknat de båda föregående åren börjar nu komma in i ett mer ’normalt’ läge – om än på en hög nivå. En trend som kvarstår är efterfrågan på mer avancerade produkter, som ger ett högre snittpris och en värdeökning som fortsatt överstiger volymutvecklingen på marknaden.

MDA tuffar på
Branschens två storsegment, MDA (vitvaror) och SDA (hushållsapparater) gick i januari lite åt olika håll: För MDA så drog stark sammanlagd försäljning av diskmaskiner och köksfläktar upp siffran till drygt 1 procents ökning. Även segmentet tvätt o tork uppvisade positiva siffror och bidrog till ökningen i januari.
De två underkategorierna som ’bubblade’ allra mest i månaden var kombinerade tvätt/tork och stora kylskåp med ’multiple doors’ som ökade volymerna med hela 27 respektive 37 procent över januari förra året.

SDA bromsar försiktigt
För SDA blev resultatet för månaden ett mindre minus (-1,4%) mot januari förra året. Jämfört med januari 2020 så är det dock en ökning på nästan 2 procent.
Precis som för MDA så hålls den värdemässiga utvecklingen uppe av en efterfrågan på en produktmix av mer högpresterande och dyrare produkter. Detta är speciellt synligt i segmenten ’kaffemaskiner’ (där de avancerade espressomaskinerna och filtermaskinerna ökar överproportionellt) likväl som i segmentet ’dammsugare’ där högpresterande skaftdammsugare, robotdammsugare och traditionella golvdammsugare alla ger ökade snittvärden. Är det ordentlig vårstädning på gång i svenska hem?

Sammanställt av Kent Oderud


Branschnyheter


Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige, Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, Kent Oderud, ordförande i APPLiA. Bild: Grøtt, Vegard, Pressbild

Skarp branschöverskridande kritik mot elektronikskatten

Den första juli ändras elektronikskattens utformning och avdrag blir endast möjligt om varan inte innehåller brom, klor eller fosfor. Om

Ny hållbarhetsrapport från El-kretsen

El-Kretsen släppte i april sin hållbarhetsredovisning för 2022. Rapporten visar, förutom att närmare 155 000 ton material har samlat in

Årsmöte med APPLiA 

Årsmötet inleddes med ett föredrag om IT-säkerhet och vilka förebyggande åtgärder företag kan skapa i sina egna bolag för att

Sänkta skattesatser ger högre skatteuttag 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Hör och häpna – taket