Branschens förväntningar på hösten

APPLiAnytt har hört sig för med några av branschens företag kring hur de ser på den kommande hösten. Läs intervjuerna med Jhonny Bergman, BSH Home Appliances AB och Johan Eklind, Tefal – OBH Nordica Group AB nedan. 

Hösten förra året 2021 (sept-dec) uppvisade både ros och ris men slutade på c:a +3,5%. Hur kommer denna höst 2022 att utvecklas för den samlade branschen?  

– Tror ju tyvärr att det blir svårt hålla i de höga nivåer vi såg under hösten 2021 och vi får nog bereda oss på en minskande marknad. Inte konstigt kanske heller då vi nu under flera år sett stora ökningar och det kan inte fortsätta i all evighet, säger Jhonny Bergman, försäljningschef BSH Home Appliances AB.

– Denna höst blir svår att förutspå och beror på konsumenternas handlingskraft men en sak är säker – julen kommer även i år, tillägger Johan Eklind, Sverigechef Tefal – OBH Nordica Group AB.

 Någon faktor i samhällsekonomin som enligt er kommer att påverka branschen extra mycket?

– Vi ser nu redan tecken på att den ökande inflationen, stigande räntor, sjunkande börs påverkar konsumenters investeringsvilja i sitt boende. Följdeffekterna blir troligt stora på nybyggnationen och gemene mans investerings och renoveringsvilja i sina hem. Detta får ju naturligtvis omedelbart negativ effekt på försäljningen av vitvaror. Lägg därtill också att vi har osäkerheten runt valet i Sverige som kan ha en dämpande och avvaktande effekt. Möjligen kan fler komma att skjuta på sina planer på nytt kök, ny tvättstuga eller andra större projekt i hemmet som involverar vitvaror, siar Jhonny Bergman.

– Det är extremt många faktorer som kommer att bli avgörande för hur försäljningen kommer att bli. Vi har en omvärld som är under gungning med en inflation som nu ligger på 8%, elpriserna, bränslepriserna samt matpriser tillsammmans med högre styrräntor som skenar vilket kommer påverka konsumenterna och vad de kommer investera i, förklarar Johan Eklind.

Något spännande som ni ser fram emot i höst?

– Ser ända stort fram emot höstens utmaningar och möjligheter. Vi lanserar en helt ny inbyggnadsserie på IFA mässan i Berlin som snart går av stapeln och iom att jag själv sett den redan så ser det riktigt bra ut. Kanhända är jag lite lätt färgad men man känner ju igen god design när man ser den. Om man blickar längre fram i höst och mot jul så är det trots farhågor om en negativ marknadsutveckling ändå så att vi tror på stor försäljning av food prep produkter av olika slag som går i linje med ”gör det själv från grunden” idén, säger Jhonny Bergman, BSH Home Appliances AB.

– Mitt i allt detta så ser jag ändå framemot hösten/vintern då vi kommer lansera en hel del nya produkter, som kommer tas emot väl av både kunder och konsumenter, avslutar Johan Eklind från Tefal- OBH Nordica.

Jhonny Bergman, BSH Home Appliance AB 

 

 

 

 

 

 

Johan Eklind, Tefal – OBH Nordica


 

 


Branschnyheter


Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige, Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, Kent Oderud, ordförande i APPLiA. Bild: Grøtt, Vegard, Pressbild

Skarp branschöverskridande kritik mot elektronikskatten

Den första juli ändras elektronikskattens utformning och avdrag blir endast möjligt om varan inte innehåller brom, klor eller fosfor. Om

Ny hållbarhetsrapport från El-kretsen

El-Kretsen släppte i april sin hållbarhetsredovisning för 2022. Rapporten visar, förutom att närmare 155 000 ton material har samlat in

Årsmöte med APPLiA 

Årsmötet inleddes med ett föredrag om IT-säkerhet och vilka förebyggande åtgärder företag kan skapa i sina egna bolag för att

Sänkta skattesatser ger högre skatteuttag 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Hör och häpna – taket