Nu presenteras El-kretsens hållbarhetsrapport

El-kretsen har presenterat sin hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 2021. Trots ännu ett annorlunda år i pandemins spår har insamlandet av elavfall och batterier inte påverkats i någon större utsträckning.

 

El-kretsen, med uppdrag att stötta företagen i att uppfylla sitt producentansvar genom ett rikstäckande insamlingssystem, sammanställer årligen en hållbarhetsrapport över verksamheten. Nu när rapporten för verksamhetsåret 2021 presenteras säger Mårten Sundin, El-kretsen i en kommentar till APPLiAnytt:

”Den fortsatt turbulenta och ovanliga situation som pandemin försatt samhället i har inte påverkat insamlingen eller hanteringen av elavfall och batterier nämnvärt. Nu närmar vi oss sommarmånaderna och då förväntar vi oss extra tryck på just insamlingen.”

Insamlingen är uppdelad i olika fraktioner och totalt har 138 749 ton samlats in 2021 (jämfört med 155 721 ton året dessförinnan).

Fraktioner för insamling 2020 2021
 Diverse elektronik 84 512 ton 68 208 ton
 Kyl & frys 28 120 ton 28 474 ton
 Vitvaror 36 017 ton 35 051 ton
 Batterier 3 460 ton 3 547 ton
 Lågenergilampor och lysrör 1 813 ton 1 716 ton
 LED- och glödlampor 616 ton 537 ton
 Övrig/professionell elektronik 1 183 ton 1 214 ton
Totalt 155 721 ton 138 749 ton

”El-Kretsens arbete för att ta hand om de resurser som finns i elavfall fortsätter. Cirka 75 procent av allt vi samlat in har blivit till nytt material.”, berättar Mårten Sundin, El-kretsen vidare.

Vad materialen består av och hur utvecklingen drivs vidare kan du läsa mer om under Statistik i årets hållbarhetsredovisning.

Läs rapporten i sin helhet här.

Missa inte El-kretsens konferens #Tillsammansförkretsloppet den 2-3 juni, läs mer här!

Om El-kretsen

El-Kretsen är ett icke-vinstdrivande företag skapat av branschorganisationer för elektronik- och batteriproducenter i Sverige med uppdrag att stötta företagen att uppfylla sitt producentansvar. Detta gör dem genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem av elektroniska produkter. Utöver insamling förmedlar El-kretsen kunskap kring insamling och hantering av elavfall och batterier utifrån ett historiskt perspektiv, nuläge och trender.

Bild: El-kretsen


Branschnyheter


Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige, Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, Kent Oderud, ordförande i APPLiA. Bild: Grøtt, Vegard, Pressbild

Skarp branschöverskridande kritik mot elektronikskatten

Den första juli ändras elektronikskattens utformning och avdrag blir endast möjligt om varan inte innehåller brom, klor eller fosfor. Om

Ny hållbarhetsrapport från El-kretsen

El-Kretsen släppte i april sin hållbarhetsredovisning för 2022. Rapporten visar, förutom att närmare 155 000 ton material har samlat in

Årsmöte med APPLiA 

Årsmötet inleddes med ett föredrag om IT-säkerhet och vilka förebyggande åtgärder företag kan skapa i sina egna bolag för att

Sänkta skattesatser ger högre skatteuttag 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Hör och häpna – taket