Kyla och frys under sommaren

Efterfrågan på branschprodukter som kyler matvaror och/eller håller dessa frysta för längre förvaring under sommarmånaderna är drivet av flera faktorer. En är förstås renoveringsivern i främst fritidshus under semesterperioden. Den viktigare är dock den väderberoende faktorn.

 

Den ökade omgivningstemperaturen under sommarens månader ställer nämligen högre krav på kylens och frysens funktionalitet. Kompressorerna måste jobba betydligt mer än under höst-vinter-vår-förhållandena när omgivningstemperaturen är mer normal.

Detta kan ge äldre kylmöbler (som kanske redan har slitna isoleringslister i dörrarna och där inte bakstycket har rengjorts på länge) ett ytterligare slitage som leder till funktionsstörningar och t.o.m. till dödsstöten. Det är inte alls kul att komma hem till huset/lägenheten efter semestern och upptäcka att all mat i frysen tinat upp och nu sprider en starkt obehaglig doft när dörren öppnats.

Baksidan viktig

På baksidan av kylen eller frysen sitter ett värmeavledande ”element” som driver ut het luft som har samlats på insidan av kylen. Blir detta smutsigt och dammigt så får kylen svårare att hålla kylan, kompressorn får arbeta hårdare och drar mer el. Därför borde alla få rådet att dammsuga och torka av baksidan av skåpet åtminstone en gång per säsong.

 

En myt eller sanning?      

Är det då en myt eller sanning att kylskåp säljs i mängd under just sommarmånaderna? APPLiAnytt har jämfört försäljningen (sell-in) i Sverige i form av månadsandelar per månad under hela 7 år i rad (se diagram ovan). Myten bekräftas där som sanning även om det sker en semesterrelaterad dipp i månaden juli då många av branschföretagens toppsäljare njuter av semester och färre leveranser till återförsäljarledet sker.

Av 7-årsjämförelsen framgår annars tydligt att införsäljningen till återförsäljare ökar markant i juni – för att förbereda sig på den ökade kundefterfrågan under den varma sommaren och kunna täcka kundernas behov.

När sedan återförsäljarnas lager börjar tunnas ut efter juliefterfrågan så kommer en ny topp för införsäljningen av kylprodukter i augusti och september av alla kategorier kylprodukter. En sanning alltså!

Text: Kent Oderud


Branschnyheter


Dammsugare, dekorsatser och intelligenta ugnar

Wilfa kliver i och med lanseringen av Innovac Sensor in på dammsugarmarknaden igen, Bertazzoni ger användarna möjligheten att sätta en

Utökat lagstöd för kontroll av produkter

Den 25 juli i år trädde lagändringar i kraft inom ekodesign- och energimärkningsområdena i Sverige, detta som en följd av

Möt Van Hanna, student på Connected home

Serviceingenjör Connected Home, som bedrivs av Teknikhögskolan, är en distansutbildning som APPLiA ansökte om att få starta 2019 då behovet

Matsvinnsdagen & Kaffets dag

Internationella matsvinnsdagen är, sedan 2020, instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Samma dag är det Kaffets