Mars är våffeljärnens månad

Förra året såldes drygt 300 000 våffeljärn i Sverige och Prisjakts månadstrender tyder på att mars är den månad då det säljs flest järn till de svenska hushållen! APPLiAnytt har tittat närmare på marknaden och utbudet!

 

I Prisjakts rapport ”Konsumentkompassen Q1 2022” anger 14 procent av de tillfrågade att de avser handla hushållsapparater eller vitvaror inom de närmaste tre månaderna, och just nu är Prisjakts användare extra intresserade av vinkylar (+56 procent), tvättmaskiner (+54 procent), kylskåp (+38 procent), frysar (+37 procent), inbyggnadsugnar (+31 procent), mikrovågsugnar (+29 procent) och diskmaskiner (+28 procent) – procentsatsen visar hur mycket populärare kategorin var under januari i år jämfört med en genomsnittlig månad.

En sak som verkar helt självklar, om man tittar på Prisjakts månadstrender, är att det är i mars som vi handlar våffeljärn, eftersom siffrorna för kategorin ifjol var -6 procent i januari, -3 procent i februari och +384 procent i mars!

Och det stämmer att det är i mars månad det säljs flest våffeljärn årligen i Sverige – fler än i december, som annars är toppmånaden för de flesta produkter – och ifjol såldes det drygt 300 000 våffeljärn i Sverige (enligt APPLiA branschstatistik ökade antalet sålda våffeljärn med 24 procent 2021 jämfört med föregående år, som var ett år då antalet ökade med 20 procent jämfört med 2019).

Det lanseras inte direkt nya våffeljärn i en rasande takt, utan produktcyklerna är relativt långa för dessa produkter. Nedan listas några exempel på våffeljärn som är aktuella på den svenska marknaden.

Wilfa

Wilfa erbjuder ett brett utbud av våffeljärn, med inte mindre än elva olika produkter – enkeljärn, dubbeljärn och våffeljärn för belgiska våfflor. ”Nya” Hearts 23 (bilden ovan) lanserades 2018 och är en vidareutveckling av Wilfas våffeljärn Bell, som korats till ”bäst i test” åtta gånger. Som en parentes kan nämnas att systermodellen till Bell – Hjerte Stor – blev utsedd till Årets julegave 2005 i norska Elektronikkbransjen.

OBH Nordica

OBH Nordica har fem olika våffeljärn i sitt sortiment – enkeljärn, dubbeljärn och donutjärn. På bilden ovan syns Elite Dubbel.

Severin

Severin erbjuder fyra modeller – ett enkeljärn, ett dubbeljärn, ett glassrånsjärn och ett järn för våffelpommes (bilden ovan).

Elektroskandia

Elektroskandia har också ett våffeljärn i sitt sortiment, ett dubbeljärn som säljs under varumärket Emerio (bilden ovan).

Udda modeller

Utöver kvartetten ovan finns ett antal andra tillverkare av våffeljärn, såväl traditionella som lite mer udda – som modellen ovan, där såväl våffeljärn som våffla ser ut som rymdskeppet Millennium Falcon från Star Wars…

Ola Larsson


Branschnyheter


APPSTAT lanserat

APPLiA byter system för branschstatistiken. Det nya systemet APPSTAT har gemensamt utvecklats av branschföreningarna i Norden och först ut in

Manifest del 2 – Stöd till medborgare och ökat fokus på återbruk

Applia Europes manifest för 2024, som presenterades den 18 december 2023, är en ambitiös färdplan med praktiska rekommendationer för beslutsfattare

En svag avslutning på 2023

Årets december avslutade svagt för branschen som helhet, men med minus 6,5 procent ackumulerat mot föregående år, landade siffrorna för

Höjningen av elektronikskatten för vitvaror ger skjuts åt inflationen

Det ökade skatteuttaget av elektronikskatten slår igenom i SCB:s senaste inflationsstatistik för både privatkonsumtion och byggkostnader. Sammantaget visar siffrorna att