Mikrovågsugnen – från egen kokbok till resternas hjälte?

Mikrovågsugnen är idag en självklarhet i många människors vardag och under åttiotalet tillägnades tekniken otaliga kokböcker. Men vad som är mindre känt om den älskade vitvaran är att den faktiskt uppfanns av en ren slump. 

 

År 1945 arbetade amerikanen Percy Spencer, en självlärd ingenjör, med radarforskning som uppkommit till följd av andra världskriget. Vid ett tillfälle upptäckte han dock att en chokladbit i hans ficka hade smält av radarsändarens vågor. Spencer testade då andra matvaror, såsom ägg och att poppa popcorn och strax därefter var mikrovågsugnen uppfunnen.

Den första utgåvan som kom 1946, kallad Radarange, kostade som en ny bil och mätte kolossala 1,7 meter med en blygsam vikt på 350 kg. Man kan inte direkt kalla premiären för en försäljningssuccé men mot slutet av 1970-talet hade priset sjunkit avsevärt och snart fanns uppfinningen i hushåll världen över.

På 1980-talet nådde mikrovågsugnen sin kulmen och tillägnades en uppsjö av kokböcker med recept på hela festmåltider att tillaga, vad sägs exempelvis om den kreativa titeln ”Cook in Clay the Microwave Way”?

Idag säljs det mikrovågsugnar med allt ifrån avancerade varmluft- och grillfunktioner till de enklaste varianterna som värmer och tinar. Tveklöst är den dock en trogen vardagshjälte, en perfekt go-to för att värma rester, poppa popcorn eller tillaga maten i när tiden och orken tryter.


Branschnyheter


Skrota elektronikskatten och börja jobba europeiskt istället! 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Regeringen avser att presentera en

Ordförande: Regeringen hade fel

I förrgår publicerade Skatteverket uppgifter om deklarerad kemikalieskatt för den senast redovisade månaden juli, jämfört med juli föregående år. Det

Semestertakt på marknaden

Leveranserna av branschvaror till återförsäljare och användare under semestermånaden juli låg klart lägre än de tidigare två åren (se graf).

Eco-program på produkterna 

Att rengöra sina kläder eller sina tallrikar och bestick tar, med en modern tvättmaskin respektive diskmaskin, idag vanligtvis någonstans mellan