Möt Samuel, tidigare student på Connected home

Samuel Nielsen är tidigare student på APPLiAS YH-utbildning Connected home, som bedrivs av Teknikhögskolan, och tog examen i januari i år. Vi har pratat med honom för att höra mer om vad han fick lära sig och vad han tycker om att inga fler kommer att antas till utbildningen.

Hej Samuel, du har utbildat dig till serviceingenjör på utbildningen Connected Home, berätta varför du sökte utbildningen?

– Efter cirka 20 år som ljudtekniker på konserter, varav cirka 15 år som turnerande ljudtekniker till olika artister och band, kände jag att det var dags att vara mer hemma med familjen. Jag funderade i flera år på vad som skulle locka mig att byta bransch.

Under tiden som jag var på föräldraledighet slog covidpandemin till, vilket var ett hårt slag för min gamla bransch. Jag insåg att detta kommer att hålla i sig under en längre tid och då föddes idén om att jag skulle studera vidare på allvar.

I mitt Facebookflöde dök Connected Home-utbildningen upp och genast såddes det ett frö om att detta var rätt utbildning för mig.

Vad fick ni lära er?

– Utbildningen är väldigt bred, det var allt ifrån att installera säkert vatten, hemsäkerhet där det ingick utbildning i inbrottslarm till hur allt inom vitvaror fungerar och hur det repareras och fungerar i samband med cybersäkerhet. Vi fick också läsa om projektering och utbildning i människokännedom.

Vad var bäst och vad tyckte du saknades på utbildningen?

– Det bästa med utbildningen var bredden av kunskap vi fick. Jag saknade inte mycket. Däremot tillkom det saker efter att min utbildning var avslutad, exempelvis det nya protokollet för ”smarta hem matter”, vilket jag tror kommer bli en stor aktör på marknaden. Det ska bli spännande att se om vitvarubranschen går åt det hållet.

Vad jobbar du med idag?

– Idag jobbar jag som säkerhetstekniker på Certego i Västerås med inriktning på passagesystem, larm och CCTV. Men jag följer noga utvecklingen inom smarta hem. Vi går en riktig spännande framtid tillmötes.

Tyvärr kommer inga nya intag av studerande ske på den här utbildningen, vad tycker du om det?

– Jag tycker verkligen att det är synd och kan inte förstå varför. Speciellt med tanke på ”internet of things” och exempelvis alla uppkopplade vitvaruprodukter och larmprodukter som är på framväxt. Det är ett stort behov av välutbildad personal på marknaden med andra ord.

 

Text: Anna Liljestrand


Branschnyheter


Dammsugare, dekorsatser och intelligenta ugnar

Wilfa kliver i och med lanseringen av Innovac Sensor in på dammsugarmarknaden igen, Bertazzoni ger användarna möjligheten att sätta en

Utökat lagstöd för kontroll av produkter

Den 25 juli i år trädde lagändringar i kraft inom ekodesign- och energimärkningsområdena i Sverige, detta som en följd av

Möt Van Hanna, student på Connected home

Serviceingenjör Connected Home, som bedrivs av Teknikhögskolan, är en distansutbildning som APPLiA ansökte om att få starta 2019 då behovet

Matsvinnsdagen & Kaffets dag

Internationella matsvinnsdagen är, sedan 2020, instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Samma dag är det Kaffets