Riksdagen röstar nej till justering av elektronikskatten

”Första steget mot ett avskaffande av elektronikskatten” – så kommenterar APPLiA Sveriges ordförande Kent Oderud riksdagens beslut att stoppa BNP-indexeringen av elektronikskatten vid årsskiftet.

Sveriges Riksdag beslutade idag onsdagen den 26 oktober att avvisa den förra regeringens förslag att lägga en tvåprocentig extra indexhöjning av elektronikskatten, på toppen av den redan rullande inflationsbaserade årsvisa höjningen, som i år sannolikt kommer att ligga nära 10 procent. Skatteutskottets bearbetning av frågan innan beslutet fattades idag i riksdagen framgår av en parallell artikel här i dagens APPLiAnytt.

— I underlagen till riksdagens beslut framgår att alla regeringsgrundande partier, inklusive Centerpartiet, står bakom beslutet och att dessa dessutom starkt ifrågasätter elektronikskattens existens då den visat sig verkningslös för att uppnå miljömålen, säger Kent Oderud.

— Den politiska majoriteten hänvisar till att dessa frågor kring flamskyddsmedlen i elektronik löses allra mest effektivt inom ramen för de EU-förordningar som reglerar användningen av kemikalier och inte med nationella särbeskattningar, fortsätter han.

— Sverige borde nu ta ledning i detta arbete när vårt ordförandeskap i EU börjar om drygt två månader, avslutar Kent Oderud.


Branschnyheter


Produktnyheter för allergiker, trångbodda och energimedvetna

Skaftdammsugare med dammsugarpåsar, lyxig och kompakt espressomaskin och kombimaskin med hybridteknik till tvättstugan. APPLiAs medlemsföretag lanserar ständigt nya innovativa produkter för hemmets alla

De’Longhi har presenterat hållbarhetsmanifestet ”Transforming with Integrity”

De’Longhi presenterade den 1 november det nya hållbarhetsmanifestet ”Transforming with integrity”, som förklarar De’Longhis hållbarhetsarbete, motiv och uppdrag genom tre

Electrolux och Houdini samarbetar för hållbar klädvård

Med hållbarhet och cirkulära affärsmodeller gemensamt utökar Electrolux och Houdini Sportswear sitt samarbete genom att öppna en hub i Houdinis

Smeg öppnar upp nyrenoverat showroom och butik i Malmö

Smeg öppnade sin svenska filial 2005 i det expansiva området Dockan i Västra hamnen, Malmö. Här vill man visa upp