Riksdagen röstar nej till justering av elektronikskatten

”Första steget mot ett avskaffande av elektronikskatten” – så kommenterar APPLiA Sveriges ordförande Kent Oderud riksdagens beslut att stoppa BNP-indexeringen av elektronikskatten vid årsskiftet.

Sveriges Riksdag beslutade idag onsdagen den 26 oktober att avvisa den förra regeringens förslag att lägga en tvåprocentig extra indexhöjning av elektronikskatten, på toppen av den redan rullande inflationsbaserade årsvisa höjningen, som i år sannolikt kommer att ligga nära 10 procent. Skatteutskottets bearbetning av frågan innan beslutet fattades idag i riksdagen framgår av en parallell artikel här i dagens APPLiAnytt.

— I underlagen till riksdagens beslut framgår att alla regeringsgrundande partier, inklusive Centerpartiet, står bakom beslutet och att dessa dessutom starkt ifrågasätter elektronikskattens existens då den visat sig verkningslös för att uppnå miljömålen, säger Kent Oderud.

— Den politiska majoriteten hänvisar till att dessa frågor kring flamskyddsmedlen i elektronik löses allra mest effektivt inom ramen för de EU-förordningar som reglerar användningen av kemikalier och inte med nationella särbeskattningar, fortsätter han.

— Sverige borde nu ta ledning i detta arbete när vårt ordförandeskap i EU börjar om drygt två månader, avslutar Kent Oderud.


Branschnyheter


Skrota elektronikskatten och börja jobba europeiskt istället! 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Regeringen avser att presentera en

Ordförande: Regeringen hade fel

I förrgår publicerade Skatteverket uppgifter om deklarerad kemikalieskatt för den senast redovisade månaden juli, jämfört med juli föregående år. Det

Semestertakt på marknaden

Leveranserna av branschvaror till återförsäljare och användare under semestermånaden juli låg klart lägre än de tidigare två åren (se graf).

Eco-program på produkterna 

Att rengöra sina kläder eller sina tallrikar och bestick tar, med en modern tvättmaskin respektive diskmaskin, idag vanligtvis någonstans mellan