Så blir du cybersmart i vardagen

Den senaste tidens överbelastningsattacker mot svenska myndigheter belyser på nytt vikten av cybersäkerhet. Men det är inte bara myndigheter som hotas, även privatpersoner behöver bli mer cybersmarta i sin vardag. Applia reder ut begreppen och ger dig konkreta säkerhetstips.  

Sunt förnuft får oss ofta att agera säkert i vår vardag.​ Vi håller koll på våra väskor, vi håller oss borta från vissa gator på kvällar och nätter och vi låser våra dörrar.​ På samma sätt är det nu hög tid att använda mer sunt förnuft i vår digitala vardag. Det menar Chanelle Kero, cybersäkerhetsspecialist på Omegapoint. 

– Vi måste vara förberedda på att vår ökade användning av internet också innebär en hel del risker. Cyberkriminella vill stjäla vår information, genomföra bedrägerier och på olika sätt utföra utpressning mot oss. Allt för att tjäna pengar på våra misstag. Och ja, det kommer tyvärr hända de flesta av oss men vi kan, genom säkert agerande göra ordentligt motstånd, säger Chanelle Kero. 

Nätfiske, ransomware och lösenordsattacker är några exempel på cyberattacker som kriminella ägnar sig åt. Men det går helt eller delvis att undvika att falla i fällan.  

– Oftast behöver du klicka på en länk, öppna en bilaga, lämna ut känslig information eller ha ett svagt lösenord för att attacken ska lyckas. Genom att vara cybersmart kan du därför undvika att kriminella kommer åt känslig information som exempelvis kreditkortsnummer eller lösenord, fortsätter Chanelle Kero. 

Starka och olika lösenord på dina konton är ett tips från Chanelle för att förhindra attacker. Även tvåfaktorsautentisering är en säkerhetsfunktion som oftast kan slås på ett inloggningskonto som höjer säkerheten ytterligare.  

– Ett av de viktigaste tipsen är att alltid vara misstänksam innan du klickar på länkar eller bilagor. Fråga dig om du förväntar dig ett sådant mejl, samtal eller sms från avsändaren. Är språket korrekt formulerat och ser mejladressen eller länkarna trovärdiga ut? Verkar det för bra för att vara sant är det sannolikt det, berättar Chanelle Kero.  

Genom att alltid uppdatera dina programvaror till senaste versionen samt använda brandvägg och antivirusprogram täpper du till ytterligare säkerhetsrisker i din digitala vardag.  

– Surfar du därtill säkert, det vill säga aldrig ägnar dig åt bankärenden eller liknande på öppna eller okända nätverk och dessutom bara gör dessa på säkra webbplatser har du kommit en bra bit på vägen för att undvika cyberkriminellas fällor, avslutar Chanelle.  

 

Det betyder begreppen:  

Nätfiske innebär att cyberkriminella (oftast) skickar ut e-post med avsikt att stjäla känslig information som lösenord eller kreditkortsnummer, exempelvis genom att be dig klicka på en länk och fylla i ett formulär. Dessa attacker blir alltmer sofistikerade och nätfiske via mejl kan se väldigt äkta ut då avsändarna härmar riktiga personer eller företag och länkarna vid första anblick ser ut att gå till rätt ställe. Det är enkelt att göra snygga bedrägerimejl. Så var uppmärksam. 

Ransomware, eller utpressningsprogram, är en form av skadlig programvara med syftet att kryptera din information och kräva pengar i utbyte för att de ska kunna öppnas upp igen. Precis som vid nätfiske används oftast en länk eller en bilaga i ett e-postmeddelande som sprider den skadliga programvaran. Med resultat att helt plötsligt kommer du inte längre åt din information.  

Lösenordsattacker, genomförs för att komma åt dina lösenord som är kopplat till dina konton. Idag finns det sofistikerade program för dessa attacker och om lösenordet är svagt kan det knäckas på några sekunder. 

Det som nämnts ovan är några exempel på cyberattacker men för det ska bli en lyckad attack behöver du först klicka på länken/bilagan, lämna ut känslig information eller har svaga lösenord.  Dvs. det går helt eller delvis att undvika att falla i fällan genom att vara cybersmart. 


 

Fördjupa dig i Chanelles tips! 

 

Var alltid misstänksam och tänk till innan du klickar på länkar eller bilagor​ 
  • ​Förväntade du dig det här mejlet?​ 
  • Låter det troligt, eller är det kanske för bra för att vara sant?​ 
  • Stressar avsändaren dig att du ska agera direkt?​ 
  • Hur är språket och formuleringarna?​ 
  • Var detektiv och dubbelkolla mailadressen och länkarna. 
Säkerhetskopiera din information
  • Ibland kan en dator gå sönder, eller i värsta fall kan du drabbas av så kallad ransomware. Se till att ha kopior av den information du är extra rädd om. Exempelvis genom att kopiera över dem på en extern hårddisk eller ”uppe i molnet”.  
Använd starka lösenord
  • Det tar bara några sekunder att knäcka ett svagt lösenord. Det viktigaste är att välja ett lösenord med så många tecken som du kommer ihåg. Använd helst minst 20 tecken. ​ 
  • Du kan skapa långa lösenord exempelvis genom att välja en text ur en låt, men hoppa över några ord här och där. Ex: Morsolleskogengick!21​ eller skriv dina favoritsaker i en följd, typ: Gitarrhundhavet!21​
  • Ha inte heller samma lösenord på alla konton. Särskilt viktigt att ha olika lösenord för dina privata konton och dina jobbrelaterade.​ Undvik också personliga lösenord så som namn, barnens namn, adresser eller födelsedatum.  Använd gärna en lösenordshanterare för att spara dina lösenord.  
Använd multi/tvåfaktors-autentisering (MFA/2FA)
  • Försvåra för att de cyberkriminella att ta över dina konton genom att aktivera MFA/2FA på dina känsliga konton. Dvs. förutom lösenord och mejl så krävs också ex. en engångskod som skickas till din telefon eller din mejl för att komma åt kontot.  
  • Aktivera detta på dina alla viktiga och känsligaste konton, så som e-post och sociala medier. Facebook, Instagram, LinkedIn, etc. har alla den funktionaliteten men den måste aktiveras. Du gör det enkelt via säkerhetsinställningarna. 
Surfa säkert på internet 
  • Det är enkelt att sätta upp ett nätverk och döpa det till nästan exakt samma som hotellets eller caféts. När du sedan ansluter och börjar surfa kan nätverkets ägare se allt du har för dig.​ 
  • Gör aldrig bankärenden, inloggningar eller internetköp via ett nätverk du inte känner till.​ 
  • Om möjligt, använd din mobils internettelning istället när du exempelvis behöver skicka känsliga mail. 
  • Det är enkelt att placera skadlig kod på vanliga hemsidor och i vanliga reklamannonser.   
  • Klicka aldrig på annonser som lovar gratis pengar, priser eller rabatter. 
  • Om du gör en betalning över Internet säkerställ att det görs via en säker webbplats. Säkerställ ”s”:et i https:// i stället för http:// och att det finns en hänglåsikon till vänster om adressfältet. Dvs. att din information blir krypterad när den överförs. 
Håll applikationer och programvara uppdaterade 
  • Uppdatera direkt när en ny uppdatering blir tillgänglig!​ 
  • En viktig anledning till att det ständigt släpps nya uppdateringar är säkerhetsfixar, dvs. det som täpper igen nyupptäckta säkerhetshål som kan nyttjas av cyberbrottslingar. 
Använd brandvägg och antivirusprogram 
  • Nu för tiden finns oftast brandvägg och antivirus tillgänglig på din dator. Se till att de är aktiverade.  

Branschnyheter


Elektronikskatten: Politisk verkstad och agerande nu 

Redan vid införandet 2017 av elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten, var ifrågasättandet omfattande. Statens egna myndigheter, Skatteverket och Tullverket, avrådde från

Rapporten tydlig: Dramatisk ökning av skatteuttaget

APPLIA släpper idag en fulltäckande, uppföljande rapport om elektronikskattens påverkan under fjolåret och en prognos för hur skatten kommer att

Starka röster om LSKE

På en global marknad ska miljön ses som en global sak, det är budskapet från riksdagsmannen Larry Söder, Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna

Vitvaror backar – hushållsapparater plussar

I skuggan av den minskande bostadsproduktionen i Sverige och det ogynnsamma läget för större renoveringar, fortsätter försäljningen av vitvaror (MDA)