Smarta vitvaror för framtiden

Smarta och uppkopplingsbara vitvaror erbjuder inte bara bekvämlighet för sina användare, med i paketet kommer också en stor portion säkerhet. Det sparas inte på krutet inom branschen för att få dessa produkter att skyddas mot intrång och erbjuda största möjliga datasäkerhet.

 

Smarta vitvaror erbjuder redan idag en mängd nyttiga funktioner och fler utvecklas i snabb takt. Närmast på listan står en integration i husets energisystem för att jämna ut förbrukningstoppar, utnyttja toppar i eventuell egen energiproduktion via solceller eller vindkraft och att känna av flexibilitet i el-taxan över dygnets timmar. Det förväntas stora steg inom smart energinyttjande framöver.

Enligt APPLiA Europes statistikrapport kommer det att finnas fyra gånger fler smarta hem i Europa år 2024 än idag.

”Användandet av smarta hushållsmaskiner skulle kunna leda till energibesparingar på upp till mer än 15 procent enligt JRC:s rapport från 2019 om smarta hem och apparater”, meddelar Paolo Falcioni, hos APPLiA Europe.

”Uppkopplade vitvaror kommer att fungera till förmån för de smarta, framtida energinäten. Denna ökade anpassning av smarta apparater hos konsumenterna leder i sin tur till minskade energiräkningar och betydande komfort för hushållen, vilket bidrar till att underlätta många dagliga aktiviteter” fortsätter Paolo.

Bekvämlighet

Kombinationen av wifi-anslutna produkter, smart programvara och en intuitiv app ger mängder av fördelar. En del av dem underlättar hushållsarbetet, andra ger helt nya möjligheter som gör vardagslivet både effektivare och bekvämare så att du kan ägna mer tid åt det du tycker bäst om. Här listar vi några av dessa funktioner som ger en högre kundupplevelse:

Självdoserande tvätt- och diskmaskiner
En självtänkande och självdoserande tvätt- eller diskmaskin sköter mer eller mindre allting själv. Förutom att tömma sej själv på innehåll efter uträttat arbete förstås! Otroligt bekvämt att inte behöva tänka på korrekt dosering utav en viss typ av tvättmedel eller vilket program som blir bäst för mängden tvätt. Maskinen väljer ut bästa programmet själv och doserar rätt mängd tvätt- eller diskmedel. För att ha allt under kontroll får du även en push-notis när tvätt- eller diskmedlet börjar ta slut.

Smarta ugnar
Hur härligt låter det inte med en smart ugn som redan är perfekt uppvärmd när du stiger in genom dörren? Eller kanske att du till och med förberedde en plåt med rotfrukter som är färdiggrillad när nu kommer hem! Du kan starta, stänga av eller hålla maträtten varm, tills du bestämmer att det är dags att äta i din app.

Kommunicerande kylskåp
Har tonårssonen länsat kylen eller rann tiden iväg i morse när du skulle göra en inköpslista? Vad sägs då om en kamera i kylskåpet som i realtid visar hur det ser ut på mjölkfronten? Perfekt när du står i matvaruaffären och vill veta vad som behöver fyllas på.

Röststyrning
Med en smart högtalare kan köksmaskinerna låta sej styras av rösten på användaren. Ett röstkommando är allt som behövs för att starta diskmaskinen, sätta på köksfläkten, öppna ugnsluckan eller fråga ugnen när maten är klar. Bra när man har händerna fulla av annat.

Mer tips på läsning om smarta vitvaror från några branschföretag här och här.

Maximal säkerhet

Med allt fler uppkopplade och smarta produkter i hemmen ställs ökade krav på säkerhetsnivåerna i dessa produkter. Det är viktigt att dessa uppkopplade produkter skyddas och inte blir inkörsportar i familjens nätverk för hackare och andra med onda avsikter.

Redan innan den uppkopplingsbara produkten skall anslutas i bostaden så är ingen möda sparad inom produktutveckling och produktion för att garantera högsta möjliga säkerheten mot intrång i de uppkopplingsbara produkterna. För att få veta mer om tekniken bakom detta frågade vi en expert inom området, Lukas Kencl, Head of Digital Architecture and Cybersecurity hos Electrolux.

Vad gör företagen i branschen för att garantera säkerheten för våra uppkopplade vitvaror?
”IoT-industrin har utvecklats i nära samarbete och i olika grad också antagit diverse IoT-cybersäkerhetsstandarder (så som NIST, OWASP, ENISA, ETSI, IETF). Electrolux deltar kontinuerligt i detta och spårar sådana standarder och implementerar relevant styrning av cybersäkerhet för att se till att våra produkter och tjänster skyddas maximalt. Vi begär också ofta revisioner av tredje part av vårt säkerhetsarbete som bekräftelse.”

Finns det bra exempel på detta?
”Till exempel har mekanismer för förebyggande av OWASP Top 10 IoT Risks helt integrerats i Electrolux cybersäkerhetsriktlinjer för uppkopplade produkter.”

Vilka säkerhetsnivåer är inbyggda i vitvarorna?
”Den allra senaste och mest effektiva tekniken inom cybersäkerhet används kontinuerligt i vår utveckling, både när det gäller att öka motståndskraften mot attacker och se till att tjänsterna fortsätter att vara användbara och underhålls. Standardtekniker inkluderar autentisering med hjälp av kryptografiska tekniker (PKI), och fullständig kryptering av all kommunikation, privilegierad åtkomsthantering till all infrastruktur, digitala signaturer, kontinuerlig övervakning etc.”

Några tips för att ytterligare öka säkerheten i hemmen?
”Använd endast standardiserade protokoll från respekterade leverantörer, använd starka lösenord och håll alltid all programvara uppdaterad där det är möjligt.”

Vi tackar Lukas Kencl för insikten i säkerhetsarbetet hos Electrolux och konstaterar att tillsammans med systemens interoperabilitet är konsumentsäkerhet och datasekretess en absolut prioritet inom vitvaruindustrin.

Avslutande tips

Till sist kan vi förmedla ett exempel på vad du själv kan göra som användare för att uppnå maximal säkerhet för dina uppkopplade enheter i hemmet. Sätt upp ett gäst-wifi vid sidan av ditt personliga wifi. Alla uppkopplade enheter kopplas sedan upp mot detta gäst-wifi, som då inte kan utnyttjas för att komma åt familjens personliga filer.

Ett annat tips är att fortsätta följa APPLiAnytt för att få veta mer om utvecklingen inom smarta hem.

 

Kent Oderud, ordförande APPLiA


Branschnyheter


Elektronikskatten: Politisk verkstad och agerande nu 

Redan vid införandet 2017 av elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten, var ifrågasättandet omfattande. Statens egna myndigheter, Skatteverket och Tullverket, avrådde från

Rapporten tydlig: Dramatisk ökning av skatteuttaget

APPLIA släpper idag en fulltäckande, uppföljande rapport om elektronikskattens påverkan under fjolåret och en prognos för hur skatten kommer att

Starka röster om LSKE

På en global marknad ska miljön ses som en global sak, det är budskapet från riksdagsmannen Larry Söder, Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna

Vitvaror backar – hushållsapparater plussar

I skuggan av den minskande bostadsproduktionen i Sverige och det ogynnsamma läget för större renoveringar, fortsätter försäljningen av vitvaror (MDA)