Ta hand om ditt gjutjärn

— Så rengör och vårdar du kökets trognaste tjänare

Gjutjärnspannor har länge varit stående inslag i de svenska köken. En ärvd gjutjärnsgryta med hundratals långkok i ryggen sägs förhöja smakerna på dina middagar och sannolikheten att de håller i generationer är god. Förutsatt att du vårdar och rengör din panna såklart. APPLiA ger dig de bästa husmorsknepen för ändamålet.

För att smidigast få bort middagens rester från pannan är det bäst att skölja den omgående i kokande vatten. Om pannan fortfarande är varm räcker det oftast med varmt vatten och en diskborste för att få den ren. Har smutsen torkat in aningen kan du hälla lite salt i den innan du skrubbar. Använd inte diskmedel, diska den inte i diskmaskin och undvik hårda redskap som kan repa ytan.

När pannan är fri från matrester låter du den torka på spisen och därefter smörjer du in ditt gjutjärn med matolja. Låt oljan torka in i gjutjärnet på spisen innan pannan är redo att ställas in i skåpet igen. Att bränna in matfett i pannan bör göras regelbundet för att förlänga livslängden och kan även rädda ditt gjutjärn om du råkat diska den med diskmedel.

Testa ammoniak

Ett annat beprövat knep för att få bort riktigt ingrodd smuts i ditt gjutjärn är att använda ammoniak. Lägg pannan i en plastpåse och häll över ammoniak. Knyt igenom påsen och ställ den utomhus i några dagar. Ammoniak luckrar upp både smuts och eventuellt rost. Skrubba därefter rent pannan med sandpapper eller stålull om det behövs. Rengör slutligen din panna enligt normal rutin och smörj in den ordentligt med matolja innan den används igen.

Skonsam rengöring med socker

För att få bort fastbränd mat, på både gjutjärn och andra köksredskap, kan du använda en sockerbit och lite vatten. Doppa snabbsockerbiten i lite vatten och gnugga på det fastbrända tills det lossnar. Skonsamt, effektivt och miljövänligt!

Text: Ellenor Österberg


Branschnyheter


Produktnyheter för allergiker, trångbodda och energimedvetna

Skaftdammsugare med dammsugarpåsar, lyxig och kompakt espressomaskin och kombimaskin med hybridteknik till tvättstugan. APPLiAs medlemsföretag lanserar ständigt nya innovativa produkter för hemmets alla

De’Longhi har presenterat hållbarhetsmanifestet ”Transforming with Integrity”

De’Longhi presenterade den 1 november det nya hållbarhetsmanifestet ”Transforming with integrity”, som förklarar De’Longhis hållbarhetsarbete, motiv och uppdrag genom tre

Electrolux och Houdini samarbetar för hållbar klädvård

Med hållbarhet och cirkulära affärsmodeller gemensamt utökar Electrolux och Houdini Sportswear sitt samarbete genom att öppna en hub i Houdinis

Smeg öppnar upp nyrenoverat showroom och butik i Malmö

Smeg öppnade sin svenska filial 2005 i det expansiva området Dockan i Västra hamnen, Malmö. Här vill man visa upp