Ta hand om ditt gjutjärn

— Så rengör och vårdar du kökets trognaste tjänare

Gjutjärnspannor har länge varit stående inslag i de svenska köken. En ärvd gjutjärnsgryta med hundratals långkok i ryggen sägs förhöja smakerna på dina middagar och sannolikheten att de håller i generationer är god. Förutsatt att du vårdar och rengör din panna såklart. APPLiA ger dig de bästa husmorsknepen för ändamålet.

För att smidigast få bort middagens rester från pannan är det bäst att skölja den omgående i kokande vatten. Om pannan fortfarande är varm räcker det oftast med varmt vatten och en diskborste för att få den ren. Har smutsen torkat in aningen kan du hälla lite salt i den innan du skrubbar. Använd inte diskmedel, diska den inte i diskmaskin och undvik hårda redskap som kan repa ytan.

När pannan är fri från matrester låter du den torka på spisen och därefter smörjer du in ditt gjutjärn med matolja. Låt oljan torka in i gjutjärnet på spisen innan pannan är redo att ställas in i skåpet igen. Att bränna in matfett i pannan bör göras regelbundet för att förlänga livslängden och kan även rädda ditt gjutjärn om du råkat diska den med diskmedel.

Testa ammoniak

Ett annat beprövat knep för att få bort riktigt ingrodd smuts i ditt gjutjärn är att använda ammoniak. Lägg pannan i en plastpåse och häll över ammoniak. Knyt igenom påsen och ställ den utomhus i några dagar. Ammoniak luckrar upp både smuts och eventuellt rost. Skrubba därefter rent pannan med sandpapper eller stålull om det behövs. Rengör slutligen din panna enligt normal rutin och smörj in den ordentligt med matolja innan den används igen.

Skonsam rengöring med socker

För att få bort fastbränd mat, på både gjutjärn och andra köksredskap, kan du använda en sockerbit och lite vatten. Doppa snabbsockerbiten i lite vatten och gnugga på det fastbrända tills det lossnar. Skonsamt, effektivt och miljövänligt!

Text: Ellenor Österberg


Branschnyheter


Skrota elektronikskatten och börja jobba europeiskt istället! 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Regeringen avser att presentera en

Ordförande: Regeringen hade fel

I förrgår publicerade Skatteverket uppgifter om deklarerad kemikalieskatt för den senast redovisade månaden juli, jämfört med juli föregående år. Det

Semestertakt på marknaden

Leveranserna av branschvaror till återförsäljare och användare under semestermånaden juli låg klart lägre än de tidigare två åren (se graf).

Eco-program på produkterna 

Att rengöra sina kläder eller sina tallrikar och bestick tar, med en modern tvättmaskin respektive diskmaskin, idag vanligtvis någonstans mellan