Världens första tvättmaskin med mikrofiberfilter

Grundig har lanserat GWP 89619 WW som världens första tvättmaskin med integrerat mikrofiberfilter, som minskar utsläppet av mikroplast i vattnet.

 

Enligt Grundig får vi årligen i oss upp till 250 gram mikroplast och de menar att det är dags för förändring – nu kan vi börja med att bryta mikroplastcykeln i hemmet.

Varje gång du tvättar dina syntetkläder frigörs små mikrofibrer som hamnar i vattnet och de tar sig så småningom till havet där de kan orsaka betydande miljöskador. I slutet av cykeln hamnar mikroplasten i vår mat, och vi får i oss den.

Grundig har nu skapat en tvättmaskin med inbyggt mikrofiberfilter som bidrar till att stoppa mikroplastcykeln för varje syntettvättcykel.

Grundig berättar att FiberCatcher-tekniken bara aktiveras för tvättprogrammen Syntetplagg, Skjortor och Sportkläder/Goretex för att se till att endast syntetmikrofibrer – som för närvarande är det största problemet för havet – filtreras bort och inte hamnar i våra hav.

Enligt Grundig minskar föroreningen av avloppsvattnet med mikrofibrer med upp till 90 procent med FiberCatcher-tekniken.

98 procent av FiberCatcher-filtret är tillverkat av återvunnet material och filtret är designat för att hålla i upp till sex månader (26 användningar). När filtret är fullt blinkar FiberCatcher-lampan när ett av de tillämpliga programmen väljs och det är dags att återvinna filtret och sätta i ett nytt.

Grundigs tvättmaskin GWP 89619 WW har en kapacitet på 9 kg och energimärkning A. Den yttre trumman är gjord av återvunna PET-flaskor, medan insidan av trumman har ett Aquawave-mönster som skall vara extra skonsamt för kläderna. Utöver de traditionella programmen har den även program som Supreme Refresh där ånga används för att ta bort rynkor, ett sportprogram för träningskläder/Goretex samt HygienCare, som anges döda bakterier och virus.

Mer information om Grundigs nya tvättmaskin finns här.

 

Öppen teknologi

Företaget Arcelik, som står bakom varumärket Grundig, visade upp en tvättmaskin med mikrofiberfilter redan 2019 och planen var att lansera produkten redan 2020. Pandemin har dock inneburit att lanseringen försenats och det är först nu som Arcelik och Grundig gjort tekniken tillgänglig för konsumenter. Arcelik har även gjort sin teknologi tillgänglig för sina konkurrenter i hopp om ytterligare innovation.

”Som ett företag med ett globalt fotavtryck, med produkter och tjänster i 146 länder, gjorde vi det till vår mission att göra allt som står i vår makt för att göra en förändring när tiden rinner ut i kampen mot miljökatastrofer i allmänhet och klimatkatastrofer i synnerhet,” säger Hakan Burgurlu, VD Arcelik.

Ola Larsson


Branschnyheter


Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige, Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, Kent Oderud, ordförande i APPLiA. Bild: Grøtt, Vegard, Pressbild

Skarp branschöverskridande kritik mot elektronikskatten

Den första juli ändras elektronikskattens utformning och avdrag blir endast möjligt om varan inte innehåller brom, klor eller fosfor. Om

Ny hållbarhetsrapport från El-kretsen

El-Kretsen släppte i april sin hållbarhetsredovisning för 2022. Rapporten visar, förutom att närmare 155 000 ton material har samlat in

Årsmöte med APPLiA 

Årsmötet inleddes med ett föredrag om IT-säkerhet och vilka förebyggande åtgärder företag kan skapa i sina egna bolag för att

Sänkta skattesatser ger högre skatteuttag 

Det här är en argumenterande text från Applias ordförande Kent Oderud med syfte att påverka.  Hör och häpna – taket