
2025.05.19
2025 års version av ”Den ohållbara elektronikskatten”
En ny uppdaterad version av rapporten Den ohållbara elektronikskatten finns nu tillgänglig. I år med Applia som en av initiativtagarna, tillsammans med Elektronikbranschen, Teknikföretagen, Dataspelsbranschen och TechSverige.
Rapporten visar hur elektronikskatten, som infördes 2017 för att fasa ut vissa flamskyddsmedel, i praktiken fått motsatt effekt. I stället för att gynna miljön driver den upp priserna, försvårar återbruk och försämrar konkurrenskraften för svenska företag.
Rapporten tar upp exempel på varor där skatten har lett till stora prispåslag. Till exempel så belastas en Whirlpool-tvättmaskin med priset 5 290 kr med 685 kr i skatt plus moms. Utan skatten hade priset varit 4 602 kr, vilket innebär en prisskillnad på 15 %.
Rapporten visar hur elektronikskatten är ohållbar utifrån flera perspektiv:
- Negativ miljöeffekt: Konsumenter styrs mot billigare, mindre hållbara produkter. Risken för ”falsk substitution” ökar.
- Stora prisökningar: Särskilt låginkomsthushåll och offentlig sektor drabbas.
- Köp flyttar till utlandet: Skatten gynnar lågprissajter med sämre miljö- och säkerhetsstandard.
- Ingen påverkan på produktion: Sveriges marknad är för liten för att påverka globala tillverkare.
- 50 % skatteökning på två år: Trots politiska löften om motsatsen har skatteuttaget skjutit i höjden.
Elektronikskatten har blivit ett ineffektivt och kontraproduktivt styrmedel. Den bidrar inte till en giftfri miljö, tvärtom försvårar den återbruk, driver upp priser och snedvrider konkurrensen. För att fasa ut farliga ämnen i elektronik krävs internationellt samordnade insatser, inte nationella särlösningar. Inom EU finns redan kraftfulla verktyg som REACH och RoHS, som driver utvecklingen framåt på riktigt. Samtidigt måste företagens hållbarhetsarbete stärkas genom bättre villkor som möjliggör investeringar i cirkulära lösningar, innovation och kunskapsspridning. Elektronikskatten bör därför avskaffas och ersättas med styrmedel som faktiskt gör skillnad.