2022.02.09

Recept: Kalljästa minisemlor

Dags för fettisdagen, och dags för semla! Baka många små och variera fyllningen så kan alla få sin egen favorit. Från Mikaela Thörn hos Ankarsrum har vi fått ett riktigt traditionellt recept på minisemlor, som måste förberedas redan dagen innan då de kalljäses över natten i kylskåp!

 

Varför kalljäsning då? Det är lite mer tidskrävande eftersom man gör i ordning degen i rumstemperatur och sedan ska degen jäsa långsamt, oftast över natten i kylskåp. Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak.

Kalljästa minisemlor

Ingredienser (ca 48 st)
25 gram jäst
5 dl mjöllk
150 gram smör
1 st ägg
5 dl socker
5 tsk salt
2 tsk kardemumma
11 dl vetemjöl

Pensling
1 st ägg

Fyllning & topping
6 dl grädde
400 gram mandelmassa
1 dl mjölk
1 msk florsocker

Dag 1 – gör så här:
1. Lös upp jästen i kall mjölk.
2. Mortla kardemumman.
3. Klicka i mjukt smör, socker, salt, kardemumma och ägg, rör samman.
4. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta rejält under ca fem minuter.
5. Sätt på jäslocket och ställ bunken i kylen över natten.

Dag 2 – gör så här:
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela degen i hälften, dela den ena halvan till 24 lika stora bitar.
7. Rulla till små bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Gör samma sak med den andra deghalvan.
8. Låt nu jäsa i ytterligare en timme.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Pensla bullarna ordentligt med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen tills de fått färg, ca 10 minuter.
11. Låt svalna på galler.
12. Vispa grädden fast.
13. Skär ett lock av bullarna, gör en grop med en gaffel och ta ur inkråmet ur bullarna.
14. Gör fyllningen genom att riv mandelmassa grovt, blanda ner inkråmet och rör ihop med mjölken.
15. Klicka ner fyllning i bulle, spritsa eller skeda på grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Tips! Baka bullarna i förväg och förvara i frysen tills det är dags att fylla dem. Testa gärna att fylla din semla med hjortronssylt eller hasselnötskräm!

Bild: Ankarsrum Kitchen AB