2025.07.01

Avskaffa elektronikskatten, föreslår Svenskt Näringsliv i ny rapport ”En ny kemikaliepolitik för Sverige”

Organisationen Svenskt Näringsliv, som företräder näringslivet i Sverige och som samlar 60.000 företag och 48 bransch- och arbetsgivarorganisationer, presenterade nyligen ett förslag till en genomarbetad kemikaliepolitik för Sverige. Och en sådan behövs kan vi läsa i rapporten. Nationella strategier finns för andra politikområden såsom klimat, life science, livsmedel. Men för kemikaliepolitiken i Sverige saknas ett samlat grepp, enligt rapporten. Nu vill Svenskt Näringsliv råda bot på detta.

Källa: Svenskt Näringsliv / utdrag ur rapporten

En komplett genomlysning

Rapporten från Svenskt Näringsliv är minst sagt ett komplett inspel till en ny kemikaliepolitik och förslagen till förändring utgår från två övergripande förutsättningar:

  • Skydda människors hälsa och stödja en giftfri miljö: genom att minska exponeringen för farliga ämnen skyddas både människor och miljö. Ett högt skydd skapar trygghet och ligger i linje med EU:s kemikaliestrategi.
  • Främja näringslivets konkurrenskraft för samhällets och människors bästa: kemikalier är avgörande för industriell produktion, innovation och samhällsutveckling. Politiken behöver skapa förutsättningar för investeringar, försörjning, återvinning och omställning.

23 konkreta förslag till ”action”

Rapporten går igenom inte mindre än 23 olika förslag som skulle kunna utgöra ramverket till en ny, behövlig kemikaliepolitik i Sverige och som skulle uppfylla de presenterade målsättningarna från Svenskt Näringsliv. Här återfinns t.ex. förslag som förenklar processerna för företag och ökar möjligheterna till effektivare övervakning från ansvariga myndigheter och att uppnå bättre ”flow” i kemikaliefrågor genom ett större svenskt engagemang i EU samt att t.ex. tillsätta kemikaliesamordnare i regeringskansliet.

Förslag nr 13 – avskaffa elektronikskatten

Ett av förslagen i rapporten behandlar specifikt elektronikskatten för vitvaror, dammsugare och hemelektronik. I rapporten läser vi följande:

Innehåll av förslag: Den svenska elektronikskatten, även benämnd kemikalieskatten, är en särreglering i Sverige med tveksam samhällsnytta. Det är en skatt som visat sig sakna avsedd styreffekt att minska farliga ämnen i produkter.

Operationalisering: Avskaffa skatten snarast.

Konsekvenser: Bättre konkurrenskraft för svenska företag på en global marknad, minskad regelbörda och betungande administration samt bättre incitament för mer cirkulära affärsmodeller.

Och förslaget motiveras i rapporten på detta sätt:

Bortom direkt lagstiftning är den svenska elektronikskatten, även benämnd kemikalieskatten, en särreglering i Sverige med tveksam miljönytta. Det är en skatt som visat sig sakna avsedd styreffekt för att fasa ut brom, klor och fosfor i elektronik- och vitvaror samt funktonskemikalier som används i flamskyddsmedel för att uppfylla produktsäkerhetskraven. Skatten är också ett hinder för exempelvis handeln med begagnade varor från utlandet då skatten utgör en större andel av priset relativt nya varor.

Det svenska näringslivets samlade bedömning har alltid varit att skatten aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas skyndsamt. Begränsningar av kemikalier bör företrädelsevis hanteras på EU-nivå genom REACH och även RoHS och WEEE-direktiven när det gäller elektronik specifikt.

Gör det som gör skillnad direkt

Flera av de förslag som rapporten innehåller kan beslutas och påbörjas omedelbart, kräver begränsade utredningsinsatser och ger snabbt märkbara effekter. De adresserar också flaskhalsar i dagens system, är relativt okontroversiella och kan leverera resultat inom månader snarare än år, skrivs i rapporten. Här återges några av dessa nödvändiga förslag till ”snabba åtgärder” som kan genomföras direkt:

Ge tydliga uppdrag till Kemikalieinspektionen och andra berörda myndigheter: Ny vägledningsfunktion och ökad dialog med näringslivet. Skapar bättre stöd vid implementering av lagstiftning.

Utöka resurser för tillsyn och vägledning: Förbättrar regelefterlevnad, rättssäkerhet och konkurrensneutralitet. Har omedelbar påverkan på företag och tillsynsmyndigheter.

• Starta uppdrag om förenklad administration och rapporteringsöversyn. Avskaffa elektronikskatten: Minskar bördan för företag direkt.

Ladda ner rapporten i sin helhet

För dig som vill få en överblick om vad som behöver göras med den svenska kemikaliepolitiken så finns hela rapporten från Svenskt Näringsliv för nedladdning här:

APPLiA Sverige

Kent Oderud

Ordförande