2022.06.01

Allt för trädgårdsfesten

När sommaren är här är det alltid trevligt att umgås utomhus och den som funderar på att göra slag i saken och bjuda in vännerna till trädgårdsfest kanske kommer på att det behöver kompletteras på produktfronten. APPLiA listar här en rad produkter som kan komma väl till pass.

 

Flaskkyl

Att innan maten bjuda på något att dricka är en självklarhet för de flesta, och då är en lättplacerad och rymlig flaskkyl inte så dumt att ha. Cylinda erbjuder en modell kallad Partycooler, med hjul för enkel förflyttning samt två sidobord i trä. Kylen har även flaskhållare, steglös temperaturinställning samt löstagbar botten som gör rengöringen enklare.

Partycooler rymmer 45 liter och finns i svart eller silver. Mer information finns på Cylindas hemsida här.

Som en parentes kan nämnas att Cylinda på Elon Expo 2018 visade upp en semikommersiell flaskkyl på hjul, kallad Minicooler Sweden Rock 2018, som rymmer 65 liter och som lanserades i en begränsad upplaga, med ett unikt tryck. Går den att hitta begagnad någonstans månne…

Grill

Har man trädgårdsfest är det snudd på obligatoriskt att grilla, och vill man slippa böket med kol eller briketter alternativt osäkerheten om huruvida gasolen ska ta slut just idag väljer man med fördel en elgrill. Vill man dessutom ha större flexibilitet och bättre kontroll vid tillagningen är det smart att satsa på en modell med lock, inbyggd stektermometer och appstyrning – då är man definitivt med i matchen.

Ett exempel på sådana elgrillar är Severins modeller Sevo GT (bordsmodell) och Sevo GTS (med grillvagn inkluderad) som om de har Smart Control i namnet även är appstyrda. Mer information finns på Severins hemsida här.

Airfryer

Man kan givetvis grilla potatis – på ett antal olika sätt – som tillbehör till det grillade köttet, fisken, grönsakerna etcetera, men önskar man pommes frites är en Airfryer svårslagen. En Airfryer, även kallad varmluftsfritös, kan användas till att laga en mängd olika mat – med lite eller ingen olja – och när det kommer till just pommes frites verkar de flesta anse att den blir som allra bäst i en Airfryer.

Varmluftsfritöser finns i en mängd olika utföranden och storlekar från till exempel Philips, OBH Nordica, Tefal, Electrolux, Severin, Wilfa och De’Longhi. Och en Airfryer är ju portabel så den kan enkelt placeras i trädgården bredvid grillen om så önskas.

Stavmixer

Diverse såser och röror är inte dumt att ha till hands när man grillar, dels för användning till de obligatoriska chipsen men även som något som kan rädda maten om man råkat grilla exempelvis kycklingen lite för länge.

Hur man tillreder dessa smakförstärkare är upp till var och en, men i många fall fungerar en stavmixer fint. Och vill man vara extra mobil kan man inhandla en trådlös variant, från till exempel KitchenAid.

Eftersom pesto man gör själv är både gott och nyttigt kommer här ett recept på hur man på några minuter fixar en röra som kan användas till det mesta:

Bryn en påse pinjenötter i torr stekpanna tills de blir lätt ljusbruna (sluta steka precis när det börjar lukta gott, för att inte bränna dem), ryck bladen från en basilika i kruka, riv en rejäl bit parmesan och mixa sedan alltsammans med olivolja – häll i olivolja tills konsistensen blir precis så som du själv vill ha den. Klart.

Glassmaskin

Under tiden man äter kan man passa på att tillverka sin egen glass, med en glassmaskin från exempelvis Wilfa, De’Longhi eller Severin. Ofta ett populärt inslag under trädgårdsfesten, inte minst bland barnen.

Kaffemaskin

Kaffe efter maten är naturligt för de flesta som älskar denna dryck, och under pandemin har en trend varit att försäljningen av kaffemaskiner ökat. Den kategori som ökat mest är de manuella espressomaskinerna. 2021 såldes 40 procent fler än 2020, förvisso från låga volymer, men ändå.

Kanske är det så att när många haft mer tid hemma har de kommit på att de inte måste ha en maskin där det enda man gör är trycker på en knapp, utan man vill kunna påverka slutresultatet i högre grad genom att laborera med malningsgrad, kaffemängd, olika bönor etcetera – något som låter sig göras enkelt på en manuell maskin. Och då försäljningen av kaffekvarnar sjönk något 2021 jämfört med 2020 kan man dra slutsatsen att det sannolikt är de semi-automatiska modellerna med inbyggd kvarn som stått för merparten av försäljningen, alltså modeller som till exempel De’Longhis serie La Specialista, som nyligen växte från en duo till en trio i och med lanseringen av La Specialista Arte.

Ola Larsson