2022.11.23

Analoga produkter i uppkopplade tider

Uppkopplade vitvaror började dyka upp på marknaden för ungefär åtta år sedan, och idag erbjuder de flesta tillverkare i branschen produkter som kan kommunicera med såväl varandra som med användarens mobil. Men det finns ännu en hel del produkter, i olika prisklasser, att välja bland för den som inte vill koppla upp sig.

De flesta tillverkare har i många år kopplat upp allt fler av sina produkter, vilket har medfört en rad nya möjligheter för konsumenter att förenkla sin tillvaro i hemmet. Via de uppkopplade produkterna samlas en mängd data från användarna in, i syfte att framöver skapa ännu bättre och mer skräddarsydda produkter och tjänster. Uppkopplingen är alltså delvis ett sätt att längre fram i tiden erbjuda tjänster som inte existerar idag.

Lite förenklat kan man säga att i början var det endast företagens flaggskeppsprodukter som var uppkopplade, men numer är det hos de flesta leverantörer som så att uppkoppling är en funktion som finns i fler och fler av produkterna som lanseras.

Om du av någon anledning inte vill ha en uppkopplad produkt innebär det att du är hänvisad till de enklare, och lägre prissatta, produkterna hos många leverantörer – men du kan givetvis köpa en uppkopplad produkt och låta bli att koppla upp den…

Men det finns också en mängd produkter som lanseras som inte är uppkopplade, i instegsklassen såväl som i mellan- och premiumsegmentet.

Tre i ett från Bertazzoni

Ett exempel på en icke uppkopplad produkt i premiumsegmentet är Bertazzonis 90 cm fristående spis med induktionshäll och integrerad fläkt, som visades upp för första gången på mässan Eurocucina i juni 2022 och som i januari 2023 lanseras på den nordiska marknaden.

Ett dedikerat vred kontrollerar fläkten och genom att ställa vredet i läget ”Automatic” justeras utsugningseffekten efter hur många zoner och hur mycket effekt hällen använder – produkten kan alltså sägas kommunicera med sig själv, men inte med andra produkter eller mobiler…

Det integrerade fläktgallret, tillverkat i svartmålad aluminium, inkluderar Bertazzonis mässingsmedalj, och under gallret finns ett fettfilter (som kan diskas regelbundet i diskmaskin) och ett kolfilter – med mycket lång hållbarhet – som är mycket effektivt mot lukt och rök, och återställs var tredje månad i ugnen.

Det interna luftkanalsystemet är tillverkat av metall, för att utan problem motstå höga temperaturer nära ugnskaviteten, och för att möta alla installationsbehov är två olika luftutloppssystem tillgängliga. Produkten kommer erbjudas i rostfritt plus sex färger.

Mer information finns här.

En duo som får livet att snurra på

Cylindas nya 6000-serie anges ha en rad genomtänkta funktioner som förenklar och effektiviserar arbetet i tvättstugan, och ett exempel är den dubbla tidssparfunktionen – ibland behöver dina kläder inte en heltvätt utan blir som nya genom att ta bort odör och skrynklor med ett speciellt ång- och uppfräschningsprogram.

Tvättserien har inte bara ett uppdaterat utseende som skall tilltala det moderna hushållet, utan även en större lucka och större trumvolym som rymmer mer. Dessutom är maskinerna mer lättplacerade då djupet har minskat.

I utvecklingen av tvättserien har viktiga miljöaspekter byggts in, berättar Cylinda, och nämner att några exempel på det är att den yttre trumman tillverkas av återvunna PET-flaskor. Förpackningsmaterialet är också återvunnet. Tvättmaskinen finns med autodosering, vilket innebär att den känner av och doserar exakt rätt mängd tvättmedel för ett perfekt tvättresultat. Serien finns från energiklass C upp till bästa energiklass A, men uppkoppling är inte en funktion som produkterna försetts med.

Mer information finns här.

Kompakt vinkylslåda

Dometic har utökat sin portfölj av inredningsprodukter med sin prisbelönta kompakta vinkyllåda, Dometic DrawBar, med en kapacitet på fem flaskor. DrawBar utnyttjar Dometics expertis inom kylteknik, ett arv som går tillbaka till 1922 när två unga svenska ingenjörer uppfann absorptionskylningstekniken, samt dess rika historia av att utveckla apparater för kompakta utrymmen, anger företaget.

– Varhelst det finns en låda kan det nu finnas en DrawBar, säger Juan Vargues, President och CEO på Dometic.

DrawBar har designats och konstruerats för att sömlöst integreras i 60 cm breda standardskåp, och finns i ett antal olika utföranden.

Mer information finns här.

Text: Ola Larsson