2022.06.01

Blått och gult – en högaktuell färg

Färgerna gult och blått är högaktuella i dessa dagar. I veckans APPLiAnytt har vi kollat upp vad färgerna innebär för människans välbefinnande och hur väl de återspeglar sig i inredning och  produkter i vår bransch.

 

Varför är det svenska gult och blått?

Utöver den ukrainska flaggan i gult och blått, som just nu hissas till stöd för det ukrainska folket, är även svenska flaggans dag i antågande. Nationaldagen infaller nu på måndag den 6 juni. Färgsättningen i den svenska flaggan och dess utseende hittar sitt ursprung i folkungaättens blågula vapen och det gamla riksvapnet med blå botten och tre kronor skapat av Albreckt av Mecklenburg. Under 1500-talet kommer sedan dessa färger att fogas samman till en blågul korsflagga av Karl Knutsson Bonde.

Viktiga basfärger

De som kan det här med färger och hur vi påverkas av dem i vår omgivning kan ju berätta att just dessa båda färger är så kallade basfärger (grundfärger). Dessa är 3 till antalet och dessa kan man inte blanda till av några andra färger. De är gult, blått och rött. Utöver dessa har vi även vitt och svart. Alla andra färger kan man i teorin blanda till av dessa basfärger.

Hur påverkar färgerna oss som människor?

Om man nu använder dessa båda aktuella färger i inredning och arkitektur – hur kommer de då att påverka oss människor och var passar respektive färg allra bäst? Låt oss kika på några exempel:  

Bild: Epoq-kök

Gult som inredningsfärg ger självförtroende

Färgen gult representerar energi, glädje och varning. Detta kök ovan med inbyggda vitvaror ser väl ändå riktigt snällt ut, så någon ’varning’ behövs nog inte utfärdas.

Positivt: Gult gör dig entusiastisk och ger dig självförtroende.

Negativt: För mycket gult kan skapa stress och det bästa är att undvika det i sovrummet. Det sägs att barn gråter mer i gula rum.

Passar bäst för: Kök och badrum.

Klassiskt 50-talskök och ett modernt kök i blått

Blått som inredningsfärg gör dig framgångsrik

Färgen blått representerar lugn, intelligens och skydd. Blått syntes i många äldre klassiska kök redan på 50-talet och har i dessa dagar upplevt en stark återkomst i en mer modern men mörkare färgnyans.

Positivt: Det positiva med blått är att färgen kan göra dig mer framgångsrik. Det har visats att studenter som gjort prov i ett blått rum har fått högre resultat.

Negativt: Det negativa med blått är att det kan bli för mycket. För mycket blått kan uppfattas kallt och göra att människor inte känner sig välkomna. Skapa hellre balans genom att blanda blått med varma toner.

Passar bäst för: Sovrum och kontor

Finns det hushållsmaskiner i gult och blått?

Självklart, är det givna svaret på den frågan! Givet är dock att de flesta hushållsmaskiner som säljs på marknaden är vita eller rostfritt stål, men APPLiAnytt skall här visa några exempel på hur de båda aktuella färgerna återfinns på några branschprodukter:

Blå och gula köksfläktar

Visst skulle en köksfläkt i blått eller gult kunna lysa upp ett nytt kök? Från Franke kommer denna kolfilterfläkt Smart Deco, som är en 50cm bred stilren designkupa med aluminiumfilter och LED-belysning. Den är väggmonterad och har 3 hastigheter. Denna fläkt har dessutom ett easyfit-system för enkel montering och energiklass A. Läs allt om Smart Deco här

Blå och gula kylar och frysar

Även inom produktsegmentet kylar och frysar finns idag ett brett utbud på färggranna ’vitvaror’. Här ovan ses några exempel från SMEG ur FAB-serien. Den gula FAB28 kyl/frys och den högmoderna blå 2-dörrars kyl/frys FAB32, med dubbla kylsystem, LED-belysning och en noll-grads låda för extra lång förvaring av livsmedel. Läs mer här

Blå och gulast utav alla

Kanske det allra mest svenskt blå/gula hittar vi hos Ankarsrums klassiska köksassistenter, som finns i ett femtontal olika färger, men givetvis också i Sunbeam Yellow och Ocean Blue. Dessa produceras i Sverige och har gjort sedan 1940. Varje assistent testas noggrant innan den lämnar fabriken.

Sunbeam Yellow är en varm och djup gul färg som skiner likt solens strålar. Färgen har en matt yta. Ocean Blue har en högglansig och glittrande rik blå färg. Båda perfekta för att använda till baket inför vår nationaldag! Läs mer här 

Kent Oderud