2022.08.10

Det tvättas ordentligt i Sverige efter semestern!

Hösten påstås vara en stark försäljningsmånad för tvätt – och torkmaskiner, men stämmer det? APPLiAnytt har kikat på utvecklingen under de senaste sju åren när det gäller försäljningen med avseende på hur den fördelas över årets månader.  

Vilken sommar vi har haft! Många av oss har njutit ordentligt av det vackra vädret och lättade pandemirestriktioner. Men nu står hösten för dörren med jobb och vardagspussel. Sommarens alla gräs- och grillfläckar ska tvättas bort från högarna av sommarens plagg och arbetskläderna ska fräschas upp. Nu väntar en tid där barn ska skjutsas och hämtas, tonåringen klara av plugget och du själv återgå till rutiner.

Är det i ljuset av detta som marknaden för vitvaror och hushållsapparater traditionellt tar fart under höstmånaderna? Speciellt tvättmaskiner och torktumlare blir speciellt högt efterfrågade under eftersommaren och hösten. Är det så varje år?

Hösten ofta stark, eller?

”Under hösten säljs det traditionellt större volymer av tvättrelaterade vitvaror än under det första halvåret” Påståendet är en ofta upprepad branschsanning men stämmer det? Vi har kikat på försäljningen av tvätt- och torkmaskiner fördelat över sju års tid.

Av grafen ovan ser vi att snittet över de undersökta sju åren (den punktformade linjen) uppvisar en årsandel av försäljningen på marknaden som är starkt ökande från augusti och genom höstens månader fram till december.

Nu väntar goda månader för tvättmaskiner och torktumlare

Från augusti tar utleveranserna av tvättmaskiner och torktumlare ordentlig fart enligt statistiken. Hela det andra halvåret, som också innehåller den lugnare semestermånaden juli, står för majoriteten av årsförsäljningen med 53 procent och toppar i november, som enskilt står för hela 10 procent av årsförsäljningen på marknaden i Sverige.

Hittills i år så ser vi att två kategorier inom tvätt- och torksegmentet har utvecklats positivt; frontmatade tvättmaskiner med >8kg kapacitet och kombinerade tvätt/torkar. I APPLiAs statistik ser vi en förändring gentemot föregående år där tvättmaskiner med något lägre centrifugeringsvarvtal vinner andelar men också en andelsökning av de traditionella kondenstumlarna utan värmepumpsteknik.

Förväntningarna inför höstens utleveranser är därför höga då vitvaruhistorien från de senaste sju åren talar sitt tydliga språk om ökade volymer tvättmaskiner och torkutrustning.

Kent Oderud