2022.04.06

Elgrillar för stort och smått

För de flesta har det nog traditionellt sett varit som så att valet stått mellan kol eller gasol när det blivit dags att införskaffa en grill – men numer finns det elgrillar som helt och fullt kan ersätta de mer traditionella varianterna för den som vill slippa böket med kol eller briketter alternativt osäkerheten om huruvida gasolen skall ta slut just idag under grillningen. Dessutom kan man använda elgrillar i princip var som helst, till och med inomhus.

 

Elgrillar finns i en mängd olika varianter, i ett flertal prisklasser, och APPLiAnytt listar här några av dem.

 

Otto Wilde

För ganska exakt ett år sedan förvärvade Miele 75,1 procent av aktierna i premiumgrillspecialisten Otto Wilde och det gemensamma målet är att erbjuda ett högklassigt och balanserat utbud av livsstilsprodukter för utomhusbruk till de mest kräsna av konsumenter. Otto Wilde grundades 2015 i Düsseldorf, Tyskland, och erbjuder en moduluppbyggd gasgrillplattform, kallad G32, som kan byggas ut till ett komplett utekök.

Otto Wilde har i sitt utbud dessutom en så kallad salamander, kallad O.F.B, där värmen kommer ovanifrån och den finns i såväl gas som elektrisk version – och den kan nå temperaturer på närmare 900 grader. Grillen är tillverkad i rostfritt stål, med grillgaller i gjutjärn med steglös höjdreglering i två av de tre tillgängliga varianterna.

Niklas Mair, VD Miele Sverige, berättar att Miele inte är involverade i försäljningen av Otto Wilde i Sverige/Norden idag, och hur det kommer se ut framöver är inget de idag har information om.

 

 

Severin

Ett annat tyskt företag, nämligen Severin, erbjuder inte mindre än elva modeller av elgrillar som kan ge en temperatur på 500 grader, allt från små bordsgrillar till större modeller med appstyrning, lock och grillvagn.

”Premiummodellerna kallas Sevo och i serien finns sex olika varianter. Glöm allt vad kol och gasol heter, det är en elgrill du ska ha om du vill vara miljömedveten och ligga i framkant – bli grillkung bland grannarna tack vare den precisa värmen som du kan få med elgrillen”, skriver Severin på sin hemsida.

Toppmodellen Sevo Smart Control GT (GTS med grillvagn inkluderat) är försedd med dubbla, integrerade stektermometrar som på OLED-displayen visar hur varmt köttet är. Uppvärmning från 0-500°C anges ta tio minuter. Laddar du ned Severin-appen kan du styra elgrillen från din mobil och till exempel sänka temperaturen, kolla stektermometern eller starta timern.

 

 

OBH Nordica

OBH Nordica Optigrill finns i sju varianter, varav flaggskeppet är nya Optigrill Elite. OBH Nordica förklarar på sin hemsida att OptiGrill är en unik innovation som genom avancerad teknologi ger ett perfekt grillresultat varje gång. Den är utrustad med en sensor som automatiskt läser av tjockleken på köttet och sedan justerar tid och temperatur därefter.

Indikatorn anger köttets tillagningsgrad, från rare till well done. Med tolv tillagningsprogram och möjlighet till manuellt läge kan du grilla allt från kött, lax och kyckling till sparris och halloumi. Grillplattorna med non stick-beläggning är löstagbara och tål diskmaskin.

 

 

Electrolux

Electrolux erbjuder en elektrisk bordsgrill kallad Easygrill som har en tredjedel stekyta och två tredjedelar grillyta. Plattan klarar maskindisk och grillen har termostat med fem temperaturväljare samt lampa som indikerar värme.

Electrolux skriver på sin hemsida att en liten, elektrisk bordsgrill låter dig uppleva smaken av grillat sommar som vinter och passar lika bra inomhus som på balkongen.

 

Grilltermometer

En sak som verkligen underlättar vid grillning är en grilltermometer och har du en grill som saknar det kan du självklart komplettera med en. Utbudet av grilltermometrar är stort och sträcker sig från enklare modeller med sladd som kostar ett par, tre hundralappar till trådlösa modeller med allehanda funktioner som kostar tio gånger så mycket.

Ett exempel på det sistnämnda är Meater Block som består av fyra trådlösa termometrar som gör att man enkelt kan tillaga flera köttbitar samtidigt. Det finns även en version med endast en termometer. När köttet är klart får du ett meddelande, via app eller den fristående OLED-skärmen och högtalarna. Du kan ansluta med antingen Bluetooth eller WiFi och termometrarna har dubbla givare, vilket innebär att de mäter temperaturen både inuti och runt om köttet.

Ola Larsson