2022.06.08

Elon Expo 2022 – Förmiddag

APPLiAnytt besökte Elon Expo 2022 torsdagen den 2 juni, och på förmiddagen hälsade vi på i montrarna hos Cylinda, Whirlpool, Franke, Grundig och Miele.

 

Axel Tesh, Cylinda, som på bilden ovan kör en dragning i Cylindas monter på Elon Expo 2022, berättade att ett av produktområdena de fokuserade på under mässan var den nya tvättlinan, med en ny serie tvättmaskiner och torktumlare.

De nya maskinerna är återvinningsbara till 95 procent, och PET-flaskor används i produktion av fronter med mera, med tanke på hållbarhet och cirkularitet.

Autodoseringen fungerar med alla sorters flytande tvättmedel, och stänger man av autodoseringsfunktionen kan man också använda tvättpulver om man vill.

Axel Tesh berättade att två av de nya tvättmaskinerna har Energiklass A (nya energimärkningen) samt att den nya serien torktumlare innehåller såväl kondenstumlare som tumlare med värmepump – trenden går mot värmepump istället för kondens på torktumlare, men kondens säljer fortsatt bra eftersom de är både billigare och snabbare.

Conny Thelberg, Direktör Cylinda, berättade att han var imponerad av att varje dragning i Cylindas monter var fullsatt – många är alltså intresserade av företagets produkter.

 

 

Whirlpool

Pirkka Savilahti, Whirlpool, berättade att det som visas upp i montern på Elon Expo 2022 är det befintliga sortimentet. Att det på mässan inte presenterades så jättemycket nyheter beror på att nya lanseringar är flyttade till 2023 på grund av pandemin – ett faktum som gäller för många leverantörer.

 

 

Franke

Klas Grönwall, Franke, visade upp nya ”Matt Black” spiskåpor med olika fläktinsatser, som dessutom kan fås i valfri kulör. De finns såväl väggmonterade som frihängande för köksöar. En annan svart nyhet i montern var Fragranit+ hoar, med eller utan hål för blandare, tillverkade av 80 procent kvarts och 20 procent bindemedel, vilket ger en mycket tålig yta. Fragranit är det fjärde hårdaste materialet i världen, förklarade Klas Grönwall.

I Frankes monter fanns även företagets 83 cm induktionshäll med inbyggd fläkt ”Mythos 2gether”, med kolfilter som kan rengöras sex till åtta gånger innan man behöver byta ut det.

 

 

Grundig

I Grundigs monter möttes man av ett stort fokus på miljön, med till exempel ugnar där plastdelarna är tillverkade av fiskenät, tvättmaskiner och torktumlare där trummorna är gjorda av PET-flaskor (senaste siffran är att det hittills använts 60 miljoner PET-flaskor vid tillverkningen) och diverse maskiner där plastdetaljer i maskinerna är tillverkade av återvunnet material.

Johan Adamsson, Grundig, berättade att nästa år kommer det kylprodukter där fläkten är tillverkad av majsstärkelse och äggfacken är gjorda av äggskal.

Grundigs stora nyhet i år – världens första tvättmaskin med integrerat mikrofiberfilter – fanns dock inte i montern, och det beror på att den inte finns hos Elon ännu. I skrivande stund säljs den i Sverige via Power (alltså på nätet men inte i butiker) och enligt Grundig skall den finnas i butik hos Elgiganten i Sverige under varumärket Beko, men när undertecknad idag letade efter den på Elgigantens hemsida gick den inte att finna…

 

 

Miele

I Mieles monter var en av fokusprodukterna den nya, påslösa dammsugaren Boost som är tillgänglig i tre varianter – PowerLine, Parquet och Cat & Dog.

Annette Alvestad, Miele, förklarade att Miele sedan tidigare haft påslösa dammsugare i sitt sortiment, men att nya Boost är mindre och lättare än tidigare modeller.

text & bild: Ola Larsson