2022.10.04

Energibesparingar inför vintern – tips till hushållen

Energikonsumtionen är i ständigt fokus och just nu möts vi dagligen av råd kring hur vi spar såväl el som pengar. APPLiA har tagit en närmare titt på energimärkningen och hur många kronor hushållen kan spara årligen genom att investera i vitvaror med energimärkning A.

Ett generellt tips för att minska elförbrukningen är att tänka på värmen. Bor du i hus bör du försäkra dig om att taket är väl isolerat och fönstren är täta samtidigt som ventilationen är god. Då läcker inte onödig värme ut från huset och temperaturen kan sänkas på uppvärmningssystemet. Därtill kan graderna sänkas ytterligare om en extra tröja tas på.

Andra tips är att byta ut alla lampor till LED och duscha snabbt, eftersom varmvatten är en relativt stor kostnad. Av samma anledning bör du undvika att handdiska och i stället använda diskmaskinen, som alltid bör vara fylld innan den startas.

Har du ett elavtal med timpris kan du påverka din elkostnad genom att styra din förbrukning till de timmar på dygnet då färre använder el och priset sjunker. Många diskmaskiner och tvättmaskiner kan enkelt programmeras så att de startar vid en specifik tid – gärna så att du slipper gå upp och hänga tvätt mitt i natten – och skall du laga mycket mat och frysa in kan du använda ugnen och hällen vid en tidpunkt då priset är som lägst.

Har du däremot ett traditionellt elavtal, med samma pris dygnet runt, bör du tänka på att minimera tiden du använder produkter som drar mycket ström.

Energimärkningen & andra verktyg

I mer än 25 år har energimärkningen hjälpt konsumenter att göra energismarta val. Då Energimyndighetens konsumentundersökningar visat att flertalet konsumenter upplever att det är svårt att läsa och förstå begrepp och symboler på etiketten genomförde de i somras en kampanj för att tydliggöra begreppen på energimärkningsetiketten.

Det är viktigt att konsumenter tänker långsiktigt vid inköp av nya produkter. Att läsa och förstå energimärkningen kan vara ett sätt att hjälpa konsumenter att välja en effektiv produkt. Det många inte känner till är att märkningen anger mer än bara energianvändning.

– Märkningen visar inte bara energianvändning utan du kan till exempel se om en diskmaskin är tyst och hur lång tid det tar att tvätta i tvättmaskinen säger Helena Holm, projektledare på Energimyndigheten.

I samband med kampanjen lanserades även Produktkalkylen, ett verktyg för att jämföra produkter och göra mer medvetna och informerade val. Bland de produkter som nu går att jämföra finns diskmaskiner, tvättmaskiner och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar samt vinkylar. Det går att göra sökningar på varumärkes- eller produktnamn eller genom att scanna qr-koden på etiketten. Det finns även en beräkningsmodell för att se om en billig modell verkligen är billigare genom att analysera produktdata och räkna fram driftskostnaden. Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL.

APPLiA är pionjärer inom hållbarhet

APPLiA var en av pionjärerna inom hållbarhetsarbete i slutet av 1990-talet och skapade en miljödeklaration kring innehållet i produkterna. 1998-2000 genomförde APPLiA tillsammans med Energimyndigheten och återförsäljarna en gemensam kampanj för energimärkning till konsument. Energimärkningen finns idag på många produkter i flera olika branscher. Energimärkningen är ett enkelt sätt för konsumenter att vid köptillfället jämföra produkter ur energisynpunkt.

– För konsumenterna har det blivit tydligt att de genom märkningen kan göra ett aktivt val för att minska sin egen energiförbrukning genom att välja energieffektiva produkter. Inom ramen för branschens egen statistik ser vi kontinuerligt hur konsumenterna valt energieffektiva produkter vilket vi årligen informerar om, säger Matts Spångberg, VD APPLiA.

Många kronor att spara

I regel byter vi ut våra vitvaror antingen när de går sönder – ofta efter lång och trogen tjänst – eller när vi renoverar våra hem. Men i och med att elpriset senaste tiden ökat rejält, och dessutom sannolikt kommer hålla sig på en hög nivå inom en överskådlig framtid, kan det vara en smart investering att passa på att byta ut en eller flera vitvaror i sitt hem nu i höst. De flesta känner till att det är klokt att välja en produkt med energimärkning A, men hur många känner till hur många kronor man kan spara per år om man till exempel väljer en A-klassad kyl/frys istället för en F-klassad?

APPLiA har jämfört en kyl/frys med energimärkning A* med en motsvarande produkt med energimärkning F** och kan konstatera att den totala besparingen av elkostnader på 12 år överstiger 5 000 kr, beräknat med ett elpris på 232 öre/kWh, förutsatt att produkten håller kontinuerlig drift. Besparingen ökar därmed om elpriset går upp.

Energimyndighetens produktkalkyl tar dock inte hänsyn till spotpåslag, elcertifikatkostnad, moms, elnätsavgift och energiskatt. Den reella kostnaden blir därför högre för de båda produkterna och prisskillnaden mellan de båda kyl/frysar än mer markant under en tolvårsperiod.

Text: Ola Larsson

 


 

*Energimärkning A
Genomsnittlig årlig energiförbrukning på 104 kWh och 363 liters volym

**Energimärkning F
Genomsnittlig årlig energiförbrukning på 286 kWh och 267 liters volym