2023.05.24

Framtiden för batteridrivna produkter i hemmet 

I våra hem har vi många produkter som drivs med uppladdningsbara batterier. På en del av dem är det enkelt att själv byta batteri, medan det på andra är i princip omöjligt. Detta kommer dock att ändras framöver, i och med EU:s nya batteridirektiv. 

Robotdammsugare, skaftdammsugare och eltandborstar är exempel på batteridrivna produkter i våra hem. Elvispar och stavmixrar likaså – även om flertalet produkter i de två kategorierna än så länge är försedda med sladd. 

Söker du på stavmixer på Pricerunner eller Prisjakt dyker fler än 500 produkter upp på skärmen, men bockar du i rutan ”sladdlös” får du ungefär ett dussin träffar. Det lanseras med andra ord fortsatt nya produkter med sladd, som exempelvis Bosch ErgoMaster Serie 6, den första stavmixern med luftkyld motor vilket minskar risken för överhettning och keramisk koppling mellan motor och mixerfot för bättre hållbarhet. En innovativ produkt, men inte sladdlös. 

Anser du att en stavmixer med sladd är allt annat än innovativt har du dock ett antal trådlösa modeller att välja bland, till exempel från KitchenAid, Bamix och Severin. 

I mars 2020 lanserade KitchenAid en sladdlös serie bestående av en elvisp, stavmixer och hackare, som var och en säljs separat. 

KitchenAids sladdlösa stavmixer laddas fullt på två timmar och då kan du mixa 25 skålar soppa enligt företagets egna beräkningar. Har du bråttom kan du även snabbladda batteriet i 20 minuter. Huruvida batteriet enkelt kan bytas ut eller inte framgår inte av informationen på hemsidan. 

Det gör det däremot på Bamix hemsida, där det står att företagets trådlösa stavmixer är försedd med ett litiumjonbatteri utan minnesfunktion som är lätt att ta ut och byta ut. 

Bamix sladdlösa stavmixer lanserades i maj 2022, och på bilden ovan demonstrerar Håkan Persson, F&H Group, produkten på Elon Expo 2022, där han berättade att Bamix Cordless är lika stark som den traditionella, sladdförsedda modellen, och att den går att använda i 20 minuter innan batteriet måste laddas – något som tar en timme och sker via det medföljande laddstället, vilket kan fästas på väggen. 

Severins sladdlösa stavmixer laddas fullt på två timmar och kan användas i upp till 40 minuter, snabbladdning i 15 minuter ger 8 minuters användning men enligt bruksanvisningen ska du inte byta batteri själv. 

Nytt batteridirektiv

Den 9 december ifjol nåddes en provisorisk överenskommelse om EU:s nya batteridirektiv. Direktivet ska reglera batteriers hela livscykel och kommer bland annat att innebära att alla batterier ska vara utbytbara i produkter som säljs på den europeiska marknaden. 

Tanken är att det framöver ska vara enkelt att själv byta batterier i alla konsumentprodukter – alltså såväl i mobiltelefoner som i eltandborstar och stavmixrar. 

Batteridirektivet ska träda i kraft 42 månader efter överenskommelsen, vilket innebär i juni 2026, och innan dess ska många detaljer gällande direktivet fastställas. 

Text: Ola Larsson