2022.05.11

Framtidens Retail – Hållbarhet & kundupplevelse

Den 26 april arrangerade Dagens Industri, tillsammans med Microsoft, webbinariet Framtidens Retail där representanter från ett antal företag talade om hållbarhet, kundupplevelse och framtidens handel.

 

Hållbarhet har varit en central del av detaljhandelns utmaningar de senaste åren och är för många kunder idag ett krav inför ett inköp. Den första punkten under webbinariet handlade om hur man möter kraven på mer hållbara lösningar. Den andra punkten på agendan var kundupplevelsen, ett ämne som till stor del kom att handla om hållbarhet det också. Sista punkten handlade om framtidens handel, och hur framtidens kund vill bemötas i såväl butik som på nätet. Moderator var Pontus Herin, reporter på Dagens Industri och programledare på DiTV.


Hur möter du kundernas hållbarhetskrav?

Att göra klimatsmarta val handlar inte minst om kunskap. Detaljhandeln behöver hantera sin egen strategi när det kommer till klimatsmarta val men även kundernas allt större medvetenhet. Först ut av de tre i första panelen var Eva Karlsson (näst längst till vänster i bild), vd på Houdini Sportswear, som ombads presentera företaget då moderatorn inte trodde alla visste vilka Houdini var.

Eva Karlsson berättade att hållbarhet är en kärnverksamhet för svenska Houdini Sportswear, som finns på ett 20-tal marknader i världen och tillverkar kläder för den aktiva, och som har jobbat med cirkularitet sedan 2001.

– Cirkularitet innebär att material som går in i våra produkter skall vara cirkulära. Designen på själva produkten måste vara cirkulär och vi måste ha ett ekosystem för att leverera cirkularitet även till våra kunder och möjliggöra för våra användare där ute att förutom att leva ett härligt liv, aktivt ute i naturen, också kunna bidra till en cirkulär värld, sade Eva Karlsson.

Åsa Domeij (näst längst till höger), hållbarhetschef på Axfood, berättade att utmaningarna i deras bransch, dagligvaruhandeln, är jättemånga och att de brukar säga att de jobbar med hållbarhet i allt – vilket inkluderar alla möjliga typer av miljöfrågor, sociala frågor och även djurvälfärd. De allra största utmaningarna är sådant som rör leverantörskedjan, bland annat jordbruket.

– Vi har ett mål att halvera matsvinnet mellan 2015-2025 och hittills går det i den takt vi vill. Snart hoppas vi vara under en procents matsvinn i butikerna. De stora mängderna matsvinn sker hos kund och i livsmedelsindustrin och frågan är om det blir en ändring nu när matpriserna går upp, om man kanske tänker sig för mer innan man slänger, sade Åsa Domeij.

Anna-Karin Dahlberg (längst till höger), hållbarhetschef på Lindex, förklarade att de har ett holistiskt grepp på hållbarhet och att de tänker in sociala aspekter och miljöfrågor, alltid.

– Viktigt för oss nu är vår klimatstrategi där vi har satt ett mål att vi ska minska våra utsläpp med 50 procent genom hela värdekedjan senast 2030 och där cirkularitet både på produkter och inom affärsmodeller spelar en stor roll, sade Anna-Karin Dahlberg.

Åsa Domeij förklarade att det som hänt de senaste två till tre åren är att det varit en enorm ökning vad gäller investerares intresse, medan det i övrigt i samhället har vuxit ganska gradvis.

Anna-Karin Dahlberg berättade att Lindex vet vart de ska och det handlar inte om ”nu gör vi affären som vi alltid har gjort och så lägger vi på ett hållbarhetsfilter och så ser vi vad det blir”, utan det är en transformation.

Eva Karlsson förklarade att Houdini ska bli 100 procent cirkulära till 2030, i hela värdekedjan, inklusive produktion och konsumtion. De är på väg att nå 100 procent cirkulära produkter, och har uppnåt 88 procent nu, vilket är en radikalt stor förändring jämfört med branschen i stort.

Både Anna-Karin och Eva var inne på att samverkan med kund blir superviktigt. Eva berättade att genomsnittet i västvärlden idag är att man använder ett plagg tio gånger innan det slängs och att Houdini vet att deras kunder använder Houdinis plagg i genomsnitt 1287 gånger innan de slängs…

– Det är inte så att vi sitter och väntar på massa innovation som måste ske för att vi ska kunna ställa om i näringslivet, utan näringslivet kan ställa om omedelbart om man har mod och kreativitet för att göra på nya sätt, sade Eva Karlsson.


Hur kan man bygga kundupplevelsen?

Globala trender och lokala förutsättningar ändras i snabb takt och vi behöver anpassa oss för att möta kundens behov. Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby, berättade via länk från Visby om hur han tillsammans med sin personal arbetat inom detta område.

– Det vi egentligen gjort mest är att fråga kunderna vad de vill ha när de kommer till butiken, så det har varit kundförfrågningar och så har alla medarbetare varit med på tåget också, det är väl det som är nummer ett, sade Markus Wahlgren.


Hur tror vi att framtidens handel kommer att se ut?

Freddy Sobin (i mitten), vd på kosmetikakedjan Kicks, berättade att de har vad de vill kalla en integrerad omni-kanalsstrategi, där de tror jättemycket på butik och jättemycket på e-handel som tillsammans ska skapa någonting större, mer värdefullt. Med det sagt, självklart ska de vara sömlösa i sig. De tror också på att varje kanal har sin styrka. Så samtidigt som de försöker få ihop dem så nyttjar de också varje kanal för sig.

Daniel Lundh (till höger), grundare av Storekey & Lifvs, förklarade att Storekey är en digital plattform som hjälper till vid digitalisering av den fysiska butiken, och Lifvs är det ultimata exemplet på hur man kan använda en sådan plattform, med obemannade matvarubutiker. 32 butiker finns idag i Sverige och Lifvs planerar att fortsätta att växa.

Hur ska man få kunder lojala i en digital värld?
– Nära relation till kunden, som det alltid varit, och nu skapas det på ett nytt sätt där vi kopplar på det digitala i den analoga världen. Vi använder butiken som den centrala delen och till exempel har varje butik sin egen webshop, utöver den globala webshopen som också finns, sade Anna Karin Holck, Country Retail Manager på danska Bestseller, som har ett hundratal butiker i Sverige som till exempel Jack&Jones, VeroModa och Vila.

Varför gå till butik?
– I våra undersökningar är alltid topp 1 och 2 att kunden vill ha produkten där och då och kunden vill ha råd/hjälp och service. Det är det fundamentala, sade Freddy Sobin.

Digitalisering & kassakö?
– De som lyckats med digitaliseringen har för det första haft en övergripande strategi, så man är klar på vad man vill åstadkomma. Utmaningen man har är att samla data, från sin e-handel och sin fysiska butik. Vi har en generation ”digital natives” som föddes med mobiltelefon som snart är uppe och nosar på 50 procent av köpkraften, och undersökningar visar att 78 procent av den målgruppen väljer bort en butik om de kikar in och ser en kassakö, eftersom de inte förstår begreppet ”stå i kassakö”, sade Daniel Lundh.

Ola Larsson

Bilder: Unsplash/Dagens Industri