2022.01.26

Fredrik Lindh, kock och matinspiratör på Miele, bjuder på gratinerade havskräftor

Vad sägs om grillade havskräftor med vitlök, prästost, jalapeño och citron? Fredrik Lindh, kock och matinspiratör på Miele, bjuder på ett härligt recept.

 

Med mångårig erfarenhet från krogar som Operakällaren, F12, Pontus in the green house, restaurang 1900, Petri Pumpa i Lund, Sofiero slott och Fem små hus har Fredrik en spännande matlagningserfarenhet. Därtill kan han lägga matstylist, restaurangkonsult och matkreatör på sitt CV och är kock och matinspiratör hos Miele. Här bjuder han på ett favoritrecept perfekt till Alla Hjärtans Dag.

Du behöver:
10-12 st havskräftor (råa, frysta)
200 g rums tempererat osaltat smör
1 färsk jalapeño
1 vitlöksklyfta (kan bytas ut mot 40 g ramslök)
1 kruka kruspersilja
50 g lagrad prästost (24 mån)
1 citron

Garnityr:
2 st selleristjälkar
1 rött äpple
1 ask smörgåskrasse

Gör så här:
1. Sätt igång ugnen på 225 grader varmluft + grill
2. Lägg smöret i en bunke och mixa tillsammans med ost, vitlök, persilja, jalapeño och rivet citronskal. Mixa i en matberedare eller med stavmixer tills det har en fin grön färg och smaka upp med salt och peppar.
3. Dela kräftorna på mitten genom att klyva dem över huvud och stjärt. Lägg dem med köttsidan upp på en plåt. Pilla bort allt grått.
4. Lägg smöret i en spritspåse för enklast applicering på havskräftorna. Spritsa smöret över hela kräftan och inte bara stjärten.
5. Grilla kräftorna i mitten av ugnen i ca 9-11 minuter tills de har en gyllenbrun färg och är rikligt gratinerade.
6. Hyvla äpple och stjälkselleri på en mandolin och lägg sellerin i kallt vatten så den ”krispar” till sig.
7. Klipp krassen med en sax.
8. Servera kräftorna på ett fat och toppa med selleri, äpple och smörgåskrassen.

Tips: Ta ur kärnorna från jalapeñon innan du mixar dem om du är känslig för stark mat.

Läs mer om Fredrik Lindh och hur du bokar en matlagningskväll tillsammans med honom och Miele här!


Foto: Miele