2022.04.06

Grillsäsongen är här!

Äntligen är grillsäsongen här! I detta temanummer av APPLiAnytt har vi gått över glödande kol för att ta reda på vilka elgrillar som finns på marknaden och annat som hör denna efterlängtade säsong till. Visste du att intresset för elektriska kontaktgrillar har ökat under pandemin? Fram med vårprimörerna så ses vi till bords!

 

Elektriska kontaktgrillar har ökat försäljningen i Sverige med mer än 45 procent sett till antal under 2021 enligt den aktuella statistiken från branschorganisationen APPLiA. Denna grilltyp erbjuder bekväma grillmöjligheter på uteplatser och balkonger. För den riktige entusiasten är det faktiskt möjligt att grilla inomhus året runt.

Men för många innebär våren och värmen att grillsäsongen är igång. Finns det något härligare än att luta sig mot en solvarm vägg så här års samtidigt som doften av nygrillad mat börjar sprida sig? Grönsaker, hamburgare, korvar, ost och kött smakar godare när det tillagats på grillen och så här i början av säsongen när sparris och andra vårprimörer äntligen är tillbaka är det underbart att få tacka potatis, morot, betor och lök för vintern till frömån för deras sprödare vänner.

Spänstiga vårprimörer har inte fått höstens tuffare skal och det räcker oftast med att borsta eller tvätta dem innan de ska ätas. Hur du än väljer att tillaga dem, på grillen eller spisen, så gör det inte för länge. Ett snabbt dopp i kokande vatten eller en blanchering är utmärkta tillagningssätt. Lite olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar räcker fint som krydda.

Kom också ihåg att ta tillvara på blasten till vårprimörerna. Kasta dem i mixern med lite olja, nötter, vitlök, en smakrik ost och färska örter så har du en god pesto att servera till det grillade.

 

 

Bild: Anne Nygård/Unsplash