2023.12.18

Grilltermometern – det ultimata tillbehöret 

En grilltermometer, eller stektermometer som den också kallas, är mycket användbar vid matlagning. Dessutom finns det en mängd olika varianter att välja mellan – i ett prisspann som sträcker sig från en femtiolapp till flera tusen kronor. 

Många ugnar har idag allt oftare en stektermometer integrerat. Beroende på ugn kan du därtill få olika mycket hjälp av den – till exempel via en notis till mobilen när maten uppnått korrekt temperatur. 

De senaste flaggskeppsugnarna på marknaden har dessutom implementerat artificiell intelligens och algoritmer för att anpassa baknings- och stekresultatet efter personliga önskemål. Genom att ställa in önskad gräddyta kan ugnen med hjälp av kamera, sensorer och intelligenta algoritmer meddela när det önskade resultatet är uppnått via en notis i telefon eller surfplatta. Tekniken gör bakning och matlagning enklare, mer flexibelt och kan förhoppningsvis förhindra en och annan vidbränd bakplåt framöver.  

Grilltermometern är flexibel 

En fördel med en grilltermometer som inte är integrerad i en ugn, eller i en grill, är att den kan användas var som helst – i ugnen, grillen, Airfryern, vid Sous vide och slow cooking etcetera. 

Utbudet av grilltermometrar är stort och sträcker sig från analoga modeller för en femtiolapp, via digitala varianter med sladd som kostar från ett par hundralappar och uppåt, till trådlösa modeller med allehanda funktioner och tillhörande appar, med en prislapp norr om tusen kronor. 

Trådlös nyhet som tål 500 grader 

Enligt företagets hemsida har Meater sålt 40 miljoner trådlösa termometrar sedan introduktionen 2016, och nu lanserar de en vidareutvecklad modell, kallad Meater 2 Plus som är mindre, noggrannare och tål mycket högre temperatur. 

Den vattentäta termometern är försedd med fem interna sensorer samt en extern sensor. De interna sensorerna klarar en temperatur på upp till 105 grader och den externa klarar 500 grader (mot 275 grader tidigare) vilket innebär att man kan använda termometern i de varmaste av grillar samt över öppen eld, vilket enligt företaget gör produkten helt unik på marknaden. 

Termometern kommunicerar trådlöst med laddstationen i trä, som i sin tur kommunicerar med Bluetooth 5.2 till användarens mobiltelefon. Önskas längre räckvidd än de max 75 meter som uppnås med Bluetooth kan man använda Meater Link WiFi och Meater Cloud, för användning av trådlöst nätverk. 

I laddstationen finns ett AAA-batteri som anges räcka för att ladda termometerns interna batteri i två år (om man använder den en gång i veckan) och på 15 minuter laddar man till 50 procent, vilket innebär att man kan använda termometern i 12 timmar. 

Text: Ola Larsson 

 


Något omständlig pastörisering 

”Vi gjorde egen äppelmust i höstas, och för att den ska hålla längre pastöriserade vi den i en stor kastrull. Vi värmde alltså äppelmusten till 75 grader och lät den hålla den temperaturen i en kvart. Eftersom vår enda stektermometer är den Weber iGrill 3 som är fast monterad på grillen, rullades grillvagnen in i köket. Nästa år kommer processen vara smidigare, eftersom jultomten i år kommer ge undertecknad en Meater 2 Plus i julklapp… ” – Ola Larsson, skribent Applia Sverige