2022.04.20

Husmorsknep för en miljövänligare städning

Idag säljer flera av våra medlemmar smarta alternativ i form av självrengörande produkter för att underlätta vardagen, men flera kräver fortfarande handpåläggning. Här tipsar APPLiA om smarta husmorsknep och miljövänliga produkter som redan finns i köket som ättika, bikarbonat och såpa.

 

Kylskåpet                                                                                                                

År 1972 lanserade det amerikanska företaget Arm & Hammer en kampanj som marknadsförde idén om att ställa in bakpulver i kyl och frys för att motverka dålig lukt, och knepet fungerar! Ställ in en skål med bikarbonat i kylen och notera när du ställde in den, bikarbonatet är effektivt i upp till tre månader innan innehållet behöver bytas ut. För en omedelbar effekt kan du blanda ut en matsked bikarbonat med en liter varmt vatten och torka väggar, dörrar och hyllor med.

Spisen

En spishäll, vanlig och induktionshäll torkas helst av vid varje användning för att underlätta städningen. Men när maten ändå bränt fast på spisen kan den enkelt rengöras med en blandning av vatten, bikarbonat, ättika, och bitsocker. Blanda 3 dl varmt vatten med 1 deciliter ättiksprit och 2 teskedar bikarbonat. Spraya generöst av blandningen på hällen och låt verka. Torka av med mikrofiberduk. Fukta eventuellt kvarvarande fläckar och skrubba försiktigt med bitsockret, torka av och du har en skinande ren spis!

Ugnen

En självrengörande ugn förebygger många kraftuttryck och underlättar storstädning. Men om du står där med en ugn utan självrengöring finns det fler än ett bra knep och ta till, ett av de är såpa, för känt är ju att fett löser fett. Blanda därför 2 deciliter såpa med 1 deciliter vatten och spraya insidan av ugnen, värm den till 100 grader i 20 min och låt stå och svalna innan du torkar ur den med en fuktig trasa.

APPLiAnytt rekommenderar alltid att du läser manualer och bruksanvisningar till respektive produkt innan rengörning. Produkter som ättika är frätande och bör hanteras med varsamhet och ett par handskar.

Källor: Måbra, Electrolux, Expressen och Sveriges Radio.