2022.09.07

IFA – Åt vilket håll är mässan på väg?

Mellan den 2–6 september genomfördes Europas största elektronikmässa IFA på Messe Berlin. APPLiAs branschansvariga Matts Spångberg var på plats och delar med sig av sina tankar och funderingar.

 

Efter årets besök på IFA har jag fler funderingar än normalt. Det har visserligen precis varit pandemi och mässan är en av de första i vår bransch som genomförs. I Berlin gäller fortfarande ansiktsmask i kollektivtrafiken vilket blir lite speciellt när besökarna på mässan inte behöver ansiktsmask men så fort man kliver på tåget in mot Berlin plockar alla upp en, som sedan omgående tas av när man kliver av tåget ut på perrongen.

Flera större aktörer saknas också i år på IFA och det var väsentligt färre besökare än tidigare. I vissa hallar blandas innehållet friskt och det ser ibland ut som man placerat ut utställare som blev över när man stängt ner någon annan hall där de normalt inte hör hemma. Årets mässa har i princip inga köer varken till insläpp, serveringar eller de nyaste produkterna.

Är det en tillfällighet för branschens största mässa i Europa eller är det trend? Personligen fick jag lite deja vu av sista året på Domotechnica i Köln, när flera av APPLiA-medlemmarna flyttade från Köln till IFA och Berlin. Jag hoppas dock innerligt att jag har fel då IFA som manifestation i branscherna är en viktig marknadshändelse.

Matts Spångberg