2023.08.29

Innovationer inom kyl och frys 

En vinkyl integrerad i en traditionell kyl, en kylfrys med 32-tums display och Matter, en kyl med innerväggar tillverkade av 70 procent återvunnen plast samt en trio energisnåla modeller med energiklass A – det är några av senaste tidens innovationer inom segmentet kyl och frys.

Franska dörrar och vinkyl

Ifjol lanserade Siemens en kyl och frys med franska dörrar och nu har de tagit ytterligare ett steg och lanserat en modell med inbyggd vinkyl. Siemens iQ700 har en inbyggd vinkyl med glasfront och vinkylen lyses automatiskt upp när du närmar dig den. 

Kylskåpet rymmer 401 liter och frysen 171 liter, därtill rymmer vinkylen upp till 17 flaskor på två nivåer – flaskorna vilar på ekställ och du kan välja mellan fem olika temperaturer för kylningen. Vinkylen har dock en zon, så om du vill förvara både vitt och rött vin får du samma temperatur till båda. 

Den upplysta bakväggen i kylen är tillverkad av glas och sprider ljuset i hela kylskåpet. MultiAirflow-systemet cirkulerar luften jämnt i kyldelen för en konstant temperatur på alla nivåer, anger Siemens. Produkten är även försedd med antifrostfunktion och kan hanteras via appen Home Connect. 

Förbrukningen anges till 320 kWh/år, ljudnivån 39 dB(A) och energiklass E. 

 

Family Hub+ med 32-tums display

Samsung premiärvisade sin nya kyl och frys Bespoke 4-Door Flex, med Family Hub+ och 32-tums display, på CES 2023 i januari och produkten finns nu tillgänglig på den amerikanska marknaden. Den här åttonde generationens Family Hub skiljer sig mot tidigare modell bland annat genom den tio tum större displayen. Modellen är även den första kyl och frys-produkten från Samsung som är en Matter styrenhet. 

Kylen rymmer 481 liter och frysen 173 liter och produkten är 91 cm bred, 180 cm hög och 75 cm djup. Det finns även en modell som är 60 cm djup. 

Samsung har sålt tre miljoner Bespoke-kylskåp globalt sedan produktlinjen introducerades och från och med i år består Bespoke-linjen av 15 produktkategorier tillgängliga i 52 länder. De har tidigare meddelat att de kommer att lansera Bespoke 4-Door Flex med Family Hub+, nya side-by-side och kombinerade kyl/frysmodeller vilka är beräknade att komma till Norden 2024. 

70 procent återvunnen plast

Som ni kunnat läsa i APPLiAnytt tidigare lanserar Electrolux en ny kyl och frys med Cooling 360°-teknologi och innerväggar tillverkade av 70 procent återvunnen plast i september. Nu berättar tillverkaren även om ett unikt samarbete med odlingsföretaget Cubegreens och gallerian Skrapan i Stockholm där teknologin används för att tillhandahålla lokalt producerade och färska grönsaker till kunderna.  

Cubegreens odlar bladgrönsaker på Skrapans innergård, med så kallad hydroponisk teknik i en ombyggd fraktcontainer. Odlingsmetoden minimerar faktorer såsom vattenförbrukning och onödiga transporter och eftersom grödorna skördas i takt med efterfrågan håller de sig längre, smakar mer och har högre näringsinnehåll, anger företaget. Salladen, uthämtad från Electrolux kylskåp Cooling 360° i Skrapan, beräknas ha minst två till tre veckor hållbarhet. 

– Tack vare Electrolux kylskåp och gallerian Skrapan som plats, möjliggör vi för konsumenter att smidigt kunna hämta ut sin skörd centralt i Stockholm. Kylskåpet i Green Corner har ett optimalt klimat för skörden samt är utrustat med kodlås vilket skapar värdefull flexibilitet för våra kunder att hämta sin skörd, säger Carl Grebing, grundare av Cubegreens. 

Electrolux nya kyl och frys är för inbyggnad och har 186 liter kyl plus 62 liter frys. Produkten har energiklass D och förbrukar 173 kWh per år. 

Kyl och frys med energiklass A

För konsumenter som prioriterar lägsta möjliga energiförbrukning finns ett växande sortiment med energiklass A även i denna produktkategori. Bland pionjärerna på marknaden var Bosch som redan i fjol lanserade sin första kyl och frys med energiklass A. Därefter följde Samsung och Miele. Gemensamt för dem alla är antifrostfunktionen och nollzonslådor. Nollzonslådor innebär att temperaturen är närmare noll grader och i många fall kan även luftfuktigheten justeras beroende på vilken slags matvaror som finns i lådan. Funktionen har olika benämningar hos tillverkarna – hos Bosch heter de VitaFresh Pro, hos Samsung Optimal Fresh + och Humidity Fresh + och hos Miele PerfectFresh Pro. 

Text: Ola Larsson