2022.05.03

Kaffeinspiration och trender 2022

Cold brew och det sydkoreanska Dalgona-Kaffet är bara ett fåtal av de starka kaffetrender som seglat upp de senaste åren, men vad talar trenderna för 2022? APPLiAnytt har också låtit sneglat på medlemmarna Moccamaster och Melitta för att få ett mått kaffeinspiration.

 

Marknaden för kaffemaskiner fick under pandemiperioden ett ordentligt lyft enligt tidigare publicerad statistik från APPLiA. Under 2020 så nådde försäljningen av alla typer av kaffemaskiner rekordhöjder med 35 procents ökning värdemässigt, mest ökade avancerade kaffemaskiner.

  • I Sverige såldes drygt 600 000 filterbryggare av hushållstyp under 2021. Andelen filterbryggare av samtliga olika varianter av kaffemaskiner minskar något gentemot 2020 men står ändå för 73 procent av alla olika typer kaffemaskiner. Främst är det kategorierna automatiska espressomaskiner och pod/kapsel-maskiner som tar andelar, säger Kent Oderud, ordförande i APPLiA.

Några kaffetrender 2022

Kaffeindustrin är större än någonsin och förändras kontinuerligt, trender både kommer och går, men vissa stannar längre än andra!

Enligt flera källor kommer samhällets stora fokus på hälsa påverka vårt kaffedrickande år 2022, vi kommer i år enligt flera källor lägga större fokus på kaffets innehåll, så som svampkaffe och kaffe med tillsatta vitaminer och mineraler. Självklart kommer den plantbaserade mjölken fortsatt utgöra en trend.

Kallt kaffe har varit omåttligt populärt i flera år men en ny trend som man tror blir extra stor i år är Snapchilled Coffee som omedelbart efter bryggningen har kylts ned i en blixtsnabb process. Denna nya metod gör att kaffet smakar lika färskt som om det var nybryggt, fast kallt.

En yngre och medveten generation gör att fler kommer efterfråga hållbart och ekologiskt kaffe framöver. Idag vill fler veta vart kaffet kommer ifrån, hur det är odlat och kaffeodlarnas löner och livsvillkor.

Vi fortsätter brygga hemma

Siffror från NCSA (National Coffee Association USA) bekräftar APPLiAs statistik och tyder också på att vi fortsätter brygga vårt kaffe hemma på traditionella sätt. Men hur brygger man egentligen det perfekta kaffet? Här skriver Moccamaster allt man behöver veta för att göra sig en perfekt kopp!

En metod som aldrig tycks tappa i popularitet är den manuella bryggmetoden Pour over har de senaste åren trendat kraftigt hos kaffeentusiasterna, men metoden i sig är faktiskt över 110 år gammal! En eftermiddag var en dam vid namn Melitta Bentz missnöjd över det bittra kaffet hon fick utav sin perkolator. Hon började experimentera med en mässingsbehållare och år1908 tog hon patent på sin uppfinning och därmed var kaffefiltret som vi känner det idag uppfunnet! Idag säljer våra medlemmar Melitta flera tillbehör för att brygga manuellt och på deras hemsida tipsar de också hur man gör det bästa Pour over-kaffet.