2023.06.21

Kökstrender, miljö och innovationer 

På designmässor står interiördesign och livsstilstrender ofta i centrum, och när det gäller vitvaror finns det produkter som definitivt har något att bidra med på de områdena. Electrolux deltog på en designmässa i Madrid nyligen och Samsung har precis haft sitt Bespoke-event. Båda företagen lanserar nya, innovativa produkter där fokus till stor del ligger på miljön. 

På designmässan Casa Décor i Madrid, Spanien, stod den senaste interiördesignen och livsstilstrender i fokus från 13 april till 28 maj. Electrolux var på plats med sitt varumärke AEG, och visade upp sina produkter som går hand i hand med trenderna på mässan – som hällar med inbyggd fläkt, multifunktionella ugnar och ett nytt kylskåp där innerväggarna tillverkas av 70 procent återvunnen plast.  

Tre trender på Casa Décor var multifunktionella hem, mindre är mer och mer hållbarhet. 

Multifunktionella hem: Hemmen idag skall vara kontor, en plats för att koppla av, för underhållning med mera – ofta för flera familjemedlemmar med olika krav. De många olika användningsområdena lägger tonvikt på utrymmen som kan döljas när de inte används, exempelvis köksutrymmen som bara syns när de används. 

Mindre är mer: Vitvaror ska vara såväl vackert diskreta som smarta och flerfunktionella. Vid evenemanget var snygga hällar med integrerade fläktar normen, liksom ugnar som kan växla mellan ånga, varmluft och mikrovågsugn. Allt bidrar till att minska den visuella röran. 

Mer hållbarhet: Återvunnet material, från PET på taklampor till innerväggarna i kylskåp gjorda av 70 procent återvunnen plast. Kvalitet, mer hållbara material, samt personifiering vid design av utrymmen. Kök och hem kan stödja människor mycket bättre när de görs för att passa människors livsstil och deras hållbara önskemål och mer av detta efterfrågas.  

Electrolux meddelade 13 juni att de i höst lanserar en ny kyl och frys med Cooling 360°-teknologi och innerväggar tillverkade av 70 procent återvunnen plast. 

Lanseringen är framtagen utifrån utmaningen att se hur Electrolux, med en kyl och frys, kan göra största möjliga påverkan för att skydda både maten, hälsan och planeten, anger Electrolux, och berättar att Cooling 360° överträffar företagets högt uppställda förväntningar och förlänger hållbarheten, minskar matsvinnet samt bevarar matens smak och vitaminer. 

– Vårt utgångsläge var inte att designa en kyl. Vi ville se hur vi kunde leverera störst effekt för att skydda maten, hälsan och planeten. Jag är mycket stolt att konstatera att Cooling 360° överträffar våra förväntningar och verkligen hjälper till att minska matavfall, förlänger matens livslängd och dessutom leder till lägre energiförbrukning, säger Vanessa Boutani, Head of Sustainability på Electrolux. 

Cooling 360° innebär att det blåser kall luft på varje hyllplan, och bakre väggen är försedd med en platta som behåller kylan vid öppning av dörren. Tack vare tekniken förlängs hållbarheten på mat som förvaras i Cooling 360° med upp till sex dagar, enligt Electrolux interna tester. Cooling 360° är en teknologi som finns i Electrolux toppmodeller i de olika serierna, både i fristående och inbyggnadsprodukter. 

Den nya kyl och frysen, som lanseras 1 september och är för inbyggnad, är enligt Electrolux den första i världen med så hög andel återvunnen plast som 70 procent, och plasten kommer från kasserade kylskåp. 

Bespoke Life – skräddarsytt liv 

Samsung påbörjade ett nytt kapitel för sina hem- och vitvaror den 7 juni, när deras årliga presentation av nyheterna inom Bespoke-serien gick av stapeln. Evenemangets tre rubriker var Sustainable Life, Connected Life och Stylish Life.

Samsungs Bespoke Life-koncept skapades utifrån tron att hem- och vitvaror kan vara en nyckel till att skapa en mer energieffektiv morgondag. Därför lyfte årets Bespoke-event fram Samsungs insatser för att minska sin miljöpåverkan, som exempelvis ett nytt ”Less Microfiber Filter” som är en enkel lösning för att minska mängden mikrofibrer och mikroplast som släpps ut i avloppsvattnet från tvättmaskiner. Filtret har en monterbar design som gör att det kan användas med standardmodeller av tvättmaskiner, oavsett varumärke. 

Filtret kan, enligt Samsung, fånga upp till 98 procent av de mikrofibrer som frigörs under ett tvättprogram. Filtret behöver rengöras ungefär en gång i månaden, anger Samsung, och genom att ansluta filtret till SmartThings kan du själv övervaka hur fullt filtret är och få varning när det är dags att rengöra. Less Microfiber Filter finns att köpa nu i Korea och Storbritannien, och kommer att bli tillgängligt i Norden under årets tredje kvartal. 

En annan nyhet som presenterades är Samsung Bespoke Jet AI, Samsungs mest kraftfulla, sladdlösa skaftdammsugare hittills med upp till 280W sugkraft, en självtömmande förbättrad All-in-one Clean Station och artificiell intelligens(AI)-baserad funktionalitet. 

I AI-rengöringsläge bedömer Bespoke Jet AI först borstens belastning, via kontrollfunktionen för sugrörelser, och lufttrycket, via trycksensorerna. Datan analyseras sedan och klassificerar golvtypen den är placerad på. En algoritm tillämpas därefter automatiskt och anpassar sig till optimal sugkraft och hastighet på borstrullen. I AI-rengöringsläge kan batteriförbrukningen minska med upp till 21 procent, anger Samsung. 

Samsung berättar att de sålt tre miljoner Bespoke-kylskåp globalt sedan produktlinjen introducerades, och från och med i år består Bespoke-linjen av 15 produktkategorier tillgängliga i 52 länder. Samsung kommer att lansera Bespoke 4-Door Flex med Family Hub+, nya side-by-side och kombinerade kyl/frysmodeller, och de är beräknade att komma till Norden 2024. 

Text: Ola Larsson