2022.11.29

Koppla upp, koppla av och låt rösten styra

Uppkopplade vitvaror och hushållsapparater erbjuds av de flesta tillverkarna i branschen idag, och innebär vanligtvis att produkterna kan kommunicera med såväl varandra som med användarens mobil. Uppkopplingen har medfört en rad nya möjligheter för konsumenter att förenkla sin tillvaro i hemmet, till exempel att styra sina produkter med rösten.

Starta eller stäng tv:n, justera inomhustemperaturen, håll koll på när maten är klar eller varför inte byta spellista på kvällsmusiken? Med röststyrda produkter i hemmet kan vi lova att vardagen blir än smidigare! Flera av APPLiAs medlemsföretag har uppkopplade produkter med röststyrning. Däribland Electrolux som låter både ugnar, tvättmaskiner, luftrenare och robotdammsugare att styras med rösten. Av säkerhetsskäl och enligt EU-bestämmelser aktiveras röststyrningen av Electrolux ugnar först via fjärrkontrollen och därefter kan du styra inställningarna med rösten.

Trots att tekniken går snabbt framåt finns fortsatt vissa begränsningar. Electrolux förklarar att alla kommandon måste börja med ”Ok Google” eller ”Hej Google” och att du endast kan ge ett kommando åt gången. Du kan alltså inte säga ”Ok Google, starta ugnen och ställ in temperaturen på 175 grader” utan måste säga ”Ok Google, starta ugnen” och sedan ”Ok Google, ställ in temperaturen på 175 grader”.

Även Siemens har uppkopplade produkter som bland annat låter köket forma sig efter dina rutiner, ger dig rekommenderade recept direkt till din ugn och möjliggör styrning av vitvarorna från mobilen via appen Home Connect.

Siemens skriver att med en smart högtalare kan du styra dina köksprodukter med både Alexa och Google. Ett röstkommando är allt som behövs för att starta diskmaskinen, sätta på köksfläkten eller fråga ugnen när maten är klar. Och Siemens uppkopplade, röststyrda ugnar kan underlätta vid matlagningen vid de tillfällen då du har händerna fulla, eftersom du kan säga till ugnen att öppna luckan, och så gör den det.

Home Connect är inne på samma spår, och på deras hemsida lyfter de fram att din lilla hemassistent kan komma väl till pass i köket, eftersom du ofta har båda händerna fulla när du arbetar i hushållet. Du kan få dina recept upplästa för dig, värma upp ugnen eller starta tvättmaskinen via röstkommando, men din röstassistent kan inte bara hjälpa dig med matlagning och tvätt – om du vill kan den prata med dig om vädret eller andra ämnen. Från enkla dialoger till utpräglat personliga interaktioner med Alexa och uppkopplade produkter – Alexa lyssnar på dina behov och gör sitt bästa för att underlätta dina hushållssysslor.

Röststyrning via till exempel Google Assistant eller Amazon Alexa är för somliga en del av vardagen. För dig som ännu inte tagit steget till röststyrning av produkter, i och utanför hemmet, kommer här en lista med några fördelar.

  1. Snabb styrning och kontroll

Det går snabbare att ge ett röstkommando till produkterna än att styra dem via mobil eller surfplatta vilket vanligtvis först kräver att du låser upp enheten, letar upp rätt applikation och därefter manuellt ställer in kommandot och navigerar i menyerna.

  1. Släpp händerna fria!

Slipp använda dina händer till styrning av din elektronik. Via röststyrning kan du låta händerna förbli kladdiga eller upptagna med annat samtidigt som du kontrollerar inställningar på högtalare och diverse andra produkter.

  1. Vila blicken på annat

När du kommunicerar genom tal till dina uppkopplade produkter behöver du inte längre använda displayen för att interagera. Det är inte bara en fördel vid exempelvis bilkörning utan tillåter dig enkelt kontrollera ljuset i ett rum exempelvis, utan att släppa blicken från boken du läser.

Text: Ola Larsson