2022.08.03

Ligg i hängmattan och låt robotarna göra jobbet

Vi är ännu inte riktigt lika långt komna i verkligheten som i Isaac Asimovs ”I, Robot” (nio noveller sammankopplade till en roman, som skrevs på 1940-talet och utspelar sig från 1998 till 2052) men vi har tillgång till två robotar som kan göra livet enklare för oss – robotdammsugaren och robotgräsklipparen.

 

Robotar, AI (Artificiell Intelligens), IoT (Internet of Things), uppkoppling och smarta hem – utvecklingen går framåt och mycket handlar om att göra livet enklare för oss människor, och ge oss mer tid att göra vad vi vill istället för vad vi måste. Vi har idag möjligheten att inhandla en mängd produkter som kan ge oss mer fritid, om vi använder dem på rätt sätt.

När sommaren är här är det inte så dumt att lägga sig i hängmattan med en bok, och om man inte kan koppla bort vardagsbestyren helt och hållet kan man åtminstone minska tiden de tar i anspråk på olika sätt. Via mobilen kan man ha koll på och i viss mån hantera såväl tvätten som matlagningen, med uppkopplade vitvaror, appar och tillbehör.

När det gäller robotar är det – än så länge – i princip endast två varianter som slagit igenom på bred front, och de har hjul istället för ben – robotdammsugaren och robotgräsklipparen.

 

Robotdammsugaren

Electrolux var först ut med robotdammsugare, och demonstrerade redan 1997 en modell i ett TV-program på BBC. 2001 lanserade Electrolux sin robotdammsugare Trilobite på den kommersiella marknaden, och 2015 utsågs robotdammsugaren till Årets julklapp av HUI Research.

Om man söker på robotdammsugare på Prisjakt.nu finner man 396 produkter, och filtrerar man bort icke APPLiA-medlemsföretags produkter är de tre populäraste Electrolux Pure i9.2, Samsung JetBot 90 AI+ och Severin Chill RB7025.

Söker man på samma sätt på Pricerunner.se finner man 200+ produkter, och de tre populäraste är Severin Chill RB7025, Electrolux Pure i9.2 och Samsung JetBot 90 AI+.

Det är alltså samma tre produkter som är mest populära på de två prisjämförelsehemsidorna, om än i olika ordning, och de ligger i tre helt olika prislägen – en dryg tusenlapp, fem tusenlappar och tio tusenlappar.

Pionjärerna Electrolux är alltså fortfarande med i matchen, och de är också de enda som erbjuder konsumenter att hyra en robotdammsugare, istället för att köpa en. För 79-269 kr per månad (beroende på bostadens storlek och hur många gånger per månad robotdammsugaren skall städa) kan man hyra en Electrolux Pure i9.2.

Mer information om att hyra en robotdammsugare från Electrolux, något fler än 3 000 personer gjort hittills enligt Electrolux hemsida, finns här.

 

Robotgräsklipparen

Husqvarna var först ut med att lansera en robotgräsklippare, då de 1995 introducerade Solar Mower, som med hjälp av solenergi hade kraft nog att driva både klippsystem och hjul. 1998 släppte Husqvarna sin första AutoMower, som för att möjliggöra gräsklippning dygnet runt var försedd med ett återuppladdningsbart batteri. 2017 hade Husqvarna tillverkat en miljon robotgräsklippare, och än idag heter en modellserie Automower.

Text: Ola Larsson