2023.11.22

Matter 1.2 – med stöd för nio nya produktkategorier 

The Connectivity Standards Alliance har meddelat att Matter version 1.2 nu är tillgänglig för tillverkare och plattformar. Matter är namnet på en kommunikationsstandard för enheter i det smarta hemmet, med målsättningen att skapa en enda enhetlig standard som kan användas av ett brett utbud av smarta hemprodukter, oavsett tillverkare. 

Matter 1.2 innehåller stöd för nio nya produktkategorier samt revisioner och tillägg till befintliga kategorier, förbättringar av specifikationen och certifierings- och testverktyg. 

Sedan lanseringen av Matter 1.0 för lite mer än ett år sedan har vi sett verklig tillväxt och framsteg, med över 24 600 nedladdningar av specifikationen, 1 214 certifieringar, nästan 24 procent tillväxt i antalet företag som har gått med i Matter Working Group, och en ny Alliance Interoperability Test Facility, meddelar The Connectivity Standards Alliance, och berättar att det finns Matter-produkter från populära och innovativa varumärken i alla initialt stödda enhetskategorier, med produkter och appar i användarnas hem, på deras smartphones och surfplattor och i butikshyllorna. 

I april 2023 kom Matter 1.1 med stegvisa förbättringar, och nu har alltså Matter 1.2 lanserats, med stöd för följande nio nya produktkategorier: 

Kylskåp – Utöver grundläggande temperaturkontroll och övervakning, är denna enhetstyp även tillämpbar på andra relaterade enheter som till exempel och vinskåp. 

AC luftkonditioneringsapparater – Medan HVAC och termostater redan var en del av Matter 1.0, stöds nu fristående rumsluftkonditioneringsapparater med temperatur- och fläktlägeskontroll. 

Diskmaskiner – Grundfunktioner som fjärrstart och förloppsmeddelanden ingår, och diskmaskinslarm stöds också, vilket täcker driftsfel som vattentillförsel och avlopp, temperatur och dörrlåsfel. 

Tvättmaskiner – Meddelanden om förlopp, som att cykeln är klar, kan skickas via Matter. Torktumlare kommer att stödjas i en framtida Matter-version. 

Robotdammsugare – Utöver de grundläggande funktionerna som fjärrstart och aviseringar om förlopp, finns det stöd för nyckelfunktioner som rengöringslägen (dammsugning kontra våtmoppning) och ytterligare statusdetaljer (borststatus, felrapportering, laddningsstatus). 

Rök- och kolmonoxidlarm – Dessa larm stöder aviseringar, ljudsignaler och visuella larmsignaler. Dessutom finns det stöd för varningar om batteristatus och aviseringar om uttjänt livslängd. Dessa larm stöder även självtestning. Kolmonoxidlarm stöder koncentrationsavkänning. 

Luftkvalitetssensorer – Sensorer som stöds kan fånga och rapportera om PM1, PM2.5, PM10, CO2, NO2, VOC, CO, Ozon, Radon och Formaldehyd. Dessutom gör tillägget av Air Quality Cluster det möjligt för Matter-enheter att tillhandahålla AQI-information baserat på enhetens plats. 

Luftrenare – De använder luftkvalitetssensorer för att tillhandahålla information och inkluderar även funktionalitet från andra enhetstyper som fläktar (obligatoriskt) och termostater (tillval). Luftrenare inkluderar också övervakning av förbrukningsresurser, vilket möjliggör meddelanden om filterstatus (både HEPA- och aktivt kolfilter stöds i 1.2). 

Fläktar – Matter 1.2 inkluderar stöd för fläktar som en separat, certifierad produkttyp. Fläktar stöder nu rörelser som oscillation och nya lägen som ”naturlig vind” och ”sömnvind”. Ytterligare förbättringar inkluderar möjligheten att ändra luftflödets riktning (framåt och bakåt) och stegkommandon för att ändra luftflödets hastighet. 

APPLiAnytt skrev om Matter i februari 2023, och mer information om Matter 1.2 finns på The Connectivity Standards Alliance hemsida.

Text: Ola Larsson