2023.02.22

Matter – en ny standard för smarta hem 

Matter är namnet på en ny kommunikationsstandard för enheter i det smarta hemmet, och målsättningen är att Matter ska skapa en enda enhetlig standard som kan användas av ett brett utbud av smarta hemprodukter, oavsett tillverkare. 

Det började 2019 som ett samarbete mellan Amazon, Apple, Google, Samsung och andra varumärken på marknaden för smarta hem, och ifjol lanserade The Connectivity Standards Alliance (CSA) Matter 1.0-specifikationen – en öppen källkodsplattform som från dag ett hade stöd av fler än 280 företag verksamma inom segmentet smarta hem. 

Visst har utvecklingen inom smarta hem kommit en bra bit de senaste åren, men vad som för många är en källa till frustration är det faktum att det vanligtvis är svårt att få saker och ting att fungera tillsammans, om man vill mer än att använda sig av ett mer eller mindre slutet system. 

Tanken med Matter är att göra det mycket enklare för såväl tillverkare som konsumenter, genom att skapa en enhetlig standard som gör det möjligt för olika slags produkter från olika varumärken – och olika plattformar – att sömlöst kommunicera med varandra. 

Matter och Thread 

Matter är enkelt uttryckt inte ett nytt kommunikationsprotokoll utan ett lager som ligger över andra protokoll, och de protokoll som Matter använder idag är Ethernet, Wi-Fi och Thread. Utöver det används Bluetooth Low Energy för driftsättning av enheter. 

Matter fungerar lokalt och krypterat. Ditt smarta hem kommer alltså att fortsätta fungera även om internetuppkopplingen av någon anledning ligger nere. Många smarta hemprodukter kommunicerar av olika anledningar med molntjänster, men tanken är att de inte behöver göra det hela tiden för att allt ska fungera i ditt smarta hem. 

Thread är ett IP-baserat protokoll som dels förbrukar sparsamt med energi och dels bygger ett meshnätverk i ditt hem, eftersom produkter med Thread inte behöver kommunicera via en hubb utan alla produkter kommunicerar direkt med varandra. Detta innebär att systemet blir stabilare och får bättre täckning ju fler produkter som kopplas in, och skulle en produkt för tillfället vara avstängd finner signalen en annan väg via en annan produkt – ett slags självläkande system alltså. 

Idag och imorgon 

Den första versionen av Matter kommer att stödja en mängd vanliga smarta hemprodukter, inklusive belysning och el, VVS-kontroller, persienner/markiser, säkerhetssensorer, dörrlås, mediaenheter inklusive TV-apparater, kontrollenheter och applikationer samt bryggor. 

Planen är att i vår bredda till att inkludera vitvaror och hushållsapparater, och att i höst omfatta även garageportar, hemsäkerhetskameror, koldioxid- och rökdetektorer, rörelse- och närvarosensorer samt energihantering och övervakning för smart plugs. 

CES och Samsung 

Matter demonstrerades och talades om på CES 2023 i Las Vegas i januari, och Samsung förklarade att en viktig del för att nå den fullbordade uppkopplade upplevelsen idag och i framtiden är ökad interoperabilitet, möjligheten för konsumenter att koppla samman fler av sina enheter, oavsett om de är Samsungs eller ett partnervarumärkes. Branschen rör sig mot en ny nivå av kompatibilitet genom Matter-standarden för smarta hem, menar Samsung. 

Smart Home Hub finns sedan tidigare i Samsungs smarta kylskåp, TV och bildskärmar, och på CES 2023 presenterade Samsung en liten trådlös laddare till mobilen med Smart Home Hub inbyggt – SmartThings Station, som är företagets första produkt med Matter-stöd inbyggt från start. 

SmartThings Station kan programmeras så att exempelvis belysningen släcks i hemmet och temperaturen justeras ned ett par grader, när man lägger sin mobil på laddning på produkten. Och genom att dubbelklicka på en knapp på produkten återgår man till dagsläge i hemmet. 

Text: Ola Larsson 

Bilder: The Connectivity Standards Alliance / Samsung