2022.09.20

Möt Samuel, tidigare student på Connected home

Samuel Nielsen är tidigare student på Teknikhögskolans YH-utbildning Serviceingenjör Connected Home, som APPLiA har varit med och tagit fram och även är involverad i. Samuel tog examen i januari i år och vi har pratat med honom för att höra mer om vad han fick lära sig och vad han tycker om att inga fler kommer att antas till utbildningen.

Hej Samuel, du har utbildat dig till serviceingenjör på utbildningen Connected Home, berätta varför du sökte utbildningen?

– Efter cirka 20 år som ljudtekniker på konserter, varav cirka 15 år som turnerande ljudtekniker till olika artister och band, kände jag att det var dags att vara mer hemma med familjen. Jag funderade i flera år på vad som skulle locka mig att byta bransch.

Under tiden som jag var på föräldraledighet slog covidpandemin till, vilket var ett hårt slag för min gamla bransch. Jag insåg att detta kommer att hålla i sig under en längre tid och då föddes idén om att jag skulle studera vidare på allvar.

I mitt Facebookflöde dök Connected Home-utbildningen upp och genast såddes det ett frö om att detta var rätt utbildning för mig.

Vad fick ni lära er?

– Utbildningen är väldigt bred, det var allt ifrån att installera säkert vatten, hemsäkerhet där det ingick utbildning i inbrottslarm till hur allt inom vitvaror fungerar och hur det repareras och fungerar i samband med cybersäkerhet. Vi fick också läsa om projektering och utbildning i människokännedom.

Vad var bäst och vad tyckte du saknades på utbildningen?

– Det bästa med utbildningen var bredden av kunskap vi fick. Jag saknade inte mycket. Däremot tillkom det saker efter att min utbildning var avslutad, exempelvis det nya protokollet för ”smarta hem matter”, vilket jag tror kommer bli en stor aktör på marknaden. Det ska bli spännande att se om vitvarubranschen går åt det hållet.

Vad jobbar du med idag?

– Idag jobbar jag som säkerhetstekniker på Certego i Västerås med inriktning på passagesystem, larm och CCTV. Men jag följer noga utvecklingen inom smarta hem. Vi går en riktig spännande framtid tillmötes.

Tyvärr kommer inga nya intag av studerande ske på den här utbildningen, vad tycker du om det?

– Jag tycker verkligen att det är synd och kan inte förstå varför. Speciellt med tanke på ”internet of things” och exempelvis alla uppkopplade vitvaruprodukter och larmprodukter som är på framväxt. Det är ett stort behov av välutbildad personal på marknaden med andra ord.

 

Text: Anna Liljestrand