2022.09.27

Möt Van Hanna, student på Connected home

YH-Utbildning Serviceingenjör Connected Home, som bedrivs av Teknikhögskolan, är en distansutbildning som Teknikhögskolan tillsammans med APPLiA ansökte om att få starta 2019 då behovet av servicetekniker fortsatt öka. APPLiAnytt har pratat med Van Hanna som idag studerar på programmet för att höra hur han ser på utbildningen och om hans planer framåt!

Hej Van, du utbildar dig till serviceingenjör på utbildningen Connected Home, berätta varför du sökte utbildningen?

-Jag sökte utbildningen på grund av mitt stora intresse för teknik med ett framtida mål om att starta en egen firma kopplad till Connected Home. Jag är sen tidigare utbildad dataingenjör på Mälardalens Universitet och arbetar heltid som 3D Simulation Engineer på ABB i Västerås.

Vad har ni fått lära er hittills?

-Det har varit riktigt bra kurser kombinerade på ett bra sätt där vi fått med oss mycket kunskap. Vi har lärt oss det mesta om bland annat vitvaror, ellära, nätverk, digital teknik och IT-säkerhet samt miljö och hållbarhet. Nu läser vi om protokoll och systemstyrning och får dessutom certifikat i FIBARO system som är ett av de stora och populärast på marknaden när det gäller smarta produkter. Alla ämnen är lika viktiga då det förekommer i allt vi gör. Jag har också gjort min första LiA på Electrolux service i Eskilstuna där jag åkte med en duktig tekniker till kunder och reparerade deras vitvaror.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

-Något av det bästa är praktiken där vi fick lära oss allt utöver själva produkten, så som service och att hantera kunderna och deras utmaningar. Utbildningen har fungerat bra på distans trots att det varit intensivt då jag arbetat heltid samtidigt. Jag uppskattar att man har läser en kurs i taget i stället för flera kurser parallellt som på vissa skolor. En annan viktig sak är att lärare och utbildningsansvarig vill hjälpa till och är tillgängliga, det har inte känts som om utbildningen är på distans vilket är ett stort plus.

Vad tycker du om att de inte ska ta emot fler studerande på utbildningen?

-Jag tycker det är tråkigt, liksom många andra i min klass då arbetsmarknaden ändå ser ut som den gör och utbildningen bidrar till att få ut fler i arbete. Det är dessutom många praktiska moment i kursen och passar därför de som inte hade valt en stillasittande utbildning. Jag märkte det när jag sökte praktik, det var många företag som var positiva och bad mig att höra av sig när utbildningen var klar. Intresset har varit stort hos flera företag som jag talat med!