2023.04.19

Multifunktionella produkter i hemmet

Gillar du renodlade produkter som fokuserar på en enda sak eller produkter som fixar två eller fler uppgifter utan att kompromissa med resultatet? Oavsett vilket så är multifunktionella produkter i våra hem här för att stanna. Applia har förkovrat sig i några av marknadens många kombinationer.  

När vi för drygt 100 år sedan övergick från el och is, för tillagning och nedkylning, till elektricitet fick hushållen tillgång till en rad innovationer som förenklade och förbättrade vardagen. Då var produkterna åtskilda, kylen för sig, frysen för sig, likaså tvättmaskinen och torktumlaren. Men utvecklingen fortsatte, produkterna förfinades och blev mer och mer effektiva på allehanda sätt – och efter ett tag dök även kombinationsprodukter upp. Kylskåp slogs ihop med frys och tvättmaskiner började fungera även som torktumlare. 

Två eller fler funktioner
En stor fördel med två, eller fler, funktioner i en och samma produkt är givetvis att du spar utrymme. Ett aktuellt exempel är induktionshällar med inbyggd fläkt, en två-i-en produkt som ger nya möjligheter vad gäller utformningen av köket. Läs gärna mer om det i vår tidigare artikel här. För att kallas multifunktionell bör produkten dock rimligtvis ha fler funktioner än två. Ett exempel är en nyligen lanserad 90 cm fristående spis med induktionshäll och integrerad fläkt från Bertazzoni. 

Ett annat exempel är någon av marknadens många multikokare. OBH Nordica har nyligen lanserat en tryckkokare kombinerat med airfryer, i storleken större, som gör det möjligt att tillaga 7,5 liter i ett kok. Laga långkok, baka, fritera eller ångkoka – allt i en maskin.  

Airfryer i ugnen
En populär produkt de senaste åren är airfryern, som gör det möjligt att använda mycket mindre fett än vid vanlig fritering och ändå få en knaprig och krispig yta. En fördel är också att airfryern drar ungefär hälften så mycket el som en vanlig ugn, vilket sannolikt betytt en del i och med de senaste årens elpris. En nackdel är att du får en till produkt i köket, och att kapaciteten inte är lika stor som i en vanlig ugn i de fall du önskar tillaga mat för flera personer samtidigt. 

Vad kanske inte alla känner till är att det sedan ett tag finns ugnar på marknaden som kan användas som airfryer (ett exempel är Electrolux som säljer en airfry-plåt som tillbehör – den ingår till vissa modeller) och nu i vår lanserar såväl Bosch som Samsung nya ugnar med inbyggd airfryer.

En airfry-plåt med hål i innebär bättre luftflöde, och en ugn med airfry-funktion innebär att fläkten cirkulerar värmen med hög hastighet för att uppnå resultatet att maten blir saftig inuti samtidigt som den blir krispig på utsidan. 

Dagens ugnar är verkligen mångfunktionella produkter, med traditionell värme, grill, varmluft, ångfunktion och nu även airfryer. Och modeller med senaste sensorerna och termometrarna, inbyggda kameror samt appstyrning kan förenkla användandet avsevärt. 

För nostalgiker eller pryltokiga
För dig med tidsbrist som gillar retrodesign och roliga prylar finns en del multifunktionella produkter för köket att välja bland. Eller vad sägs om korv med bröd-rosten och frukoststationen från märket Nostalgia? Tidseffektivt och två riktigt iögonfallande tillbehör i köket, men kanske mest för dig med mycket plats över. 

Text: Ola Larsson