
2025.02.10
Nu är det bekräftat – elektronikskatten fördyrar ytterligare
Skatteverket har nu räknat samman de miljarder som deklarerats för elektronikskatt till myndigheten i Sverige under helåret 2024. Den stora ökningen av skatteuttaget som genomfördes den 1 juli 2023 visar sig nu slå fullt igenom på helårs-siffrorna för 2024. APPLiA:s ordförande Kent Oderud kommenterar året med Elektronikskatten.
Trots en nedgång i försäljningen av bl.a. vitvaror (som omfattas av elektronikskatten) med drygt 8 procent, så ökar skatteuttaget med hela 21 procent till 2,4 miljarder under 2024 jämfört med det föregående året.

Den kraftiga ökningen under året beror på slopandet av avdragsrätten för reaktivt flamskyddsmedel vid halvårsskiftet 2023. Dessutom räknades skattesatserna upp med index per den 1/1-2024.
Sedan införandet i juli 2017 har nu elektronikskatten med årets 2,4 miljarder inbringat sammanlagt 12,7 miljarder kronor (plus moms förstås) till Skatteverket. Och fördyrat för konsumenter, byggföretag, skolor och andra att köpa in vitvaror och hemelektronik. Och fortfarande kvarstår branschernas, myndigheternas och experternas kritik mot den ohållbara form av särbeskattningen, som beskrivs som ren politisk green-washing av kritikerna – utan effekt på substitution av de nödvändiga och föreskrivna flamskyddsmedlen i all elektronik. Den svenska marknaden är helt enkelt för liten för att globala elektroniktillverkare skulle forska fram lämpliga substitut. Här behövs gemensamma regleringar inom EU för att få effekt.
Administrativ börda
Det är över 800 skatteaktörer (företag, importörer, leverantörer, handlare m.fl.) som måste hantera en administrativ börda tillsammans med deras internationella moderkoncerner, tillverkare och specialister för att hantera underlagen till skattedeklaration och uppföljning av dessa.

Noterbart är att antalet godkända lagerhållare är något färre 2024 än föregående år. Detta beror sannolikt på ett antal aktörer som lagt ner rörelsen eller omformat sina affärskoncept. En ökning sker dock för de ”händelseskatteskyldiga” – ofta privatpersoner som köpt varor från annat EU-land eller tredje land. Jämför vi det med alla de sändningar av hemelektronik som strömmar in från Kina och andra länder så är ju 52 personer som deklarerat elektronikskatt försvinnande liten. Hur liten framgår i nästa bild – se rödmarkerade siffror.
Vilka betalar elektronikskatten och vem betalar nästan ingenting?
Godkända lagerhållare, som inkluderar företag inom olika delar av branschen, står för mer än 98 procent av den elektronikskatt som rapporteras till Skatteverket. Att EU-handlare inte riktig fått blåslampan på sig att deklarera elektronikskatt för sin försäljning till kunder i Sverige är ju tydligt. De står ju för en försvinnande liten del av skatteinbetalningarna (0,5%).

Vi konstaterar att de svenskbaserade företagen i leverantörs-, distributörs- och handelsled står för den överväldigande majoriteten av skatteintäkterna, medan de relativt obefintliga skatteinbetalningarna från aktörer utanför det svenska Skatteverkets jurisdiktion ger de svenskbaserade aktörerna en stark konkurrensnackdel. Och svenska konsumenter är de som betalar kalaset!
Kommande årsrapport från APPLiA
Håll utkik efter APPLiA’s komplett sammanställda årsrapport om effekterna av elektronikskatten i Sverige, som kommer ut under februari.
