2023.06.21

Pizzaugnar – en trend för fler och fler 

Pizzaugnar blev populära under pandemin, och än håller intresset i sig och försäljningen tilltar. Utbudet är idag dessutom såväl stort som varierat. 

Du kan göra din pizza hemma på många olika sätt, till exempel i en helt vanlig ugn eller på din grill, i båda fallen är en pizzasten att rekommendera. Nu kan du även skaffa dig en speciell pizzaugn, som finns i en mängd olika varianter och prisklasser. 

Till en början var det vanligaste alternativet att vi byggde våra egna vedeldade pizzaugnar i anslutning till altanen. Därefter lanserades pizzaugnar där vi istället eldade med gasol vilket gjorde det betydligt enklare att skaffa sig en egen pizzaugn. Sedan dök det upp modeller där vi eldar med kol och pellets, och nu slutligen har den senaste trenden, elektriska pizzaugnar, lanserats på marknaden. 

Pia Törnström, Own Brand Manager på NetOnNet

Pia Törnström, Own Brand Manager på NetOnNet,

Efter att framför allt unga vuxna gått i spetsen för den mycket starka försäljningen av pizzaugnar de senaste åren, menar Pia Törnström, Own Brand Manager på NetOnNet, att pizzaugnar nu är redo för att anammas av nya och större konsumentgrupper. NetOnNets siffror visar att intresset för pizzagrillar ökar bland den svenska befolkningen i stort. Pia Törnström tror också att det är den för säsongen nya elektriska pizzagrillen som i år kommer att locka ännu flera att baka sin egna pizza hemma. 

– Med en pizzaugn kan du göra pizza hemma som överträffar den lokala pizzerian. Den höga värmen och pizzastenen gör att du kan uppnå perfekta resultat varje gång. På altanen har pizzaugnen blivit en trevlig samlingspunkt när vi bjuder familj och vänner på en god, gemensam måltid. Nu kan även de som bor i lägenhet grilla pizza hemma på balkongen med hjälp av den elektriska pizzaugnen. Trots att tillväxten under pandemin varit nästan osannolikt hög fortsatte tillväxten även förra året och ser ut att växa ytterligare i år. Vi ser också att medan det tidigare var de dyraste pizzaugnarna som sålde mest, gynnas försäljningen nu av att det finns bra pizzaugnar i alla prisklasser, säger Pia Törnström. 

En ny aktör

Wilfa är en aktör som nyligen klivit in på marknaden för pizzaugnar i och med att de i mitten av maj i år lanserade sina två första modeller, med en storlek på 13 respektive 16 tum, som drivs med gas och kan värmas upp till hela 500 grader. 

Enligt Wilfa har deras pizzaugnar marknadens snabbaste uppvärmningstid på 12–15 minuter, och med ett isolerande lager av keramisk ull håller de dessutom värmen väldigt bra, vilket är extra viktigt när flera pizzor ska gräddas.  

Pizza i den vanliga ugnen

Det går som sagt att baka pizza i en vanlig ugn också, och pizzasten erbjuder många leverantörer som tillbehör till sina ugnar. Det finns dessutom ugnar där temperaturen kan nå högre än de 250°C som är max på många ugnar. Gorenje har till exempel flera ugnar med pizzafunktion, med temperatur på upp till 300°C. 

Text: Ola Larsson