2022.01.26

Röd gåva till Alla Hjärtans Dag?

Inför Alla Hjärtans Dag, där allt går i ett töcken av rött i form av hjärtan, rosor och röda chokladaskar, frågar man sig om just röda vitvaror har någon betydelse för oss svenskar på marknaden.

 

APPLiAnytt tittade närmare på en undersökning gjord av Novus, som genomförts på uppdrag av Indiska, där cirka 1000 personer fick svara på hur de vill att julen (och andra röda högtider) ska se ut i hemmet. När det gäller hur man vill att dekorationer och inredningsdetaljer ska se ut så dominerar den rödvita julen med 64 procent.

I undersökningen syns inga större åsiktsskillnader mellan män och kvinnor. Däremot är det fler som föredrar de röda inredningsdetaljerna i glesbygd än i storstäder. Populariteten för den röda inredningen ökar även med stigande ålder och om man bor i Västsverige eller Norrland.

 

Röda vitvaror – finns de?

De finns! Och de fanns i stor omfattning på det färgglada 1970-talet då det såldes nästan uteslutande rubinröda spisar vid sidan av ett komplett utbud av vitvaror, spisar, kyl- och frysskåp i skinande avokadogrönt, lejongult och ”bondgårdsbrunt”! Dessa modefärger höll stilen ända in på början av 80-talet där den neutralt vita färgen tog över fullständigt och ’vitvaror’ blev verkligen VITA varor.

Nu ser vi en pånyttfödelse av de röda nyanserna inom både köksdesign, vitvaror och hushållsapparater, men betydligt fräschare än 70-talets mockasin-färger!

 

Rött till Alla-Hjärtans-Dag? YES!

Är det kanske dags att skippa den röda chokladasken eller de vissnande röda rosorna till Alla Hjärtans Dag och istället fokusera på något beständigt som årets röda kärlekspresent? Varför inte något ur vårt lilla paket här ovan på bilden? En röd ”hjärtespis” från Bertazzoni kanske? Som kuriosa kan nämnas att spisen är lackad i samma färg/lack som din Ferrari i garaget. Eller den klassiska köksmaskinen från KitchenAid, som har en genomsnittlig livslängd på 30 år. Eller vad sägs om ett skinande rött kylskåp i klassisk 50-talstil från SMEG? Beständigare och mer uppskattade hjärtedags-presenter finns väl knappt? Eller varför inte vara riktigt modig och satsa på ett komplett kök i signal-rött? Du kommer att betraktas som en trendsättare!

Bild: Leksakscity.se

Ungt present-tips

Skulle ni vilja bli populära bland barn och/eller barnbarn med en cool present inför Alla Hjärtans Dag finns ett kul utbud av leksaksdammsugare – många givetvis i röd färg – på marknaden! En verkligt bra present som ger timmar av lek och en vana att i framtiden hantera en av hemmets viktigaste apparater. På Tekniska Museets hemsida kan vi läsa; ”Enligt en undersökning företaget Electrolux gjorde för ett antal år sedan köper vi en ny dammsugare inom 24 timmar efter det att den gamla har gått sönder — så beroende är vi av den innovationen idag”. Så det är lika bra att börja tidigt!

Happy Valentin’s Day!

Kent Oderud, ordförande APPLiA