2022.02.09

Sifonen håller grädden fräsch i kylskåpet

Om du frågar Google är det första vi vill veta om spraygrädde, fuskvägen till vispad grädde, vad den egentligen innehåller. Trenden att göra saker från grunden och att plocka in alltmer avancerade verktyg i hemmaköken har fått ordentligt fäste och inget slår fluffig, nyvispad grädde. Varför inte använda sifonen till semlans grädde, den håller nämligen utmärkt i kylskåpet i minst 10-12 dagar och du kan glömma allt vad e-ämnen heter.

 

Med en sifon får du fluffig grädde på bara några sekunder. Den passar även utmärkt för att göra såsen skummande och ger den perfekt konsistens. Kanske har du undrat hur restaurangen egentligen får hummersoppan att bubbla på tallriken? Svaret är sifonen som lyfter varje soppa, sås, mousse, kräm och maräng till en helt ny nivå av fluffighet.

Hur fungerar sifonen?

Det finns två typer av sifoner, sodasifoner och gräddsifoner. Sodasifonen låter dig kolsyra vad som helst så länge det är vätska. Gräddsifonen har ett ännu bredare användningsområde och har du inte upptäckt den än är det snart en ny favoritpryl som får dig att vilja lägga ännu lite mer tid i köket.

Du fyller sifonen med den kräm eller smet du vill ge en extra skjuts i textur, skruvar på locket med munstycket och laddar med en gräddpatron innehållande lustgas som löser sig i fettbaserade blandningar. Därefter skakar du sifonen, vänder den upp och ner och spritsar ut innehållet. Den kan med fördel stå i kylskåpet för att låta innehållet sätta sig och vill du spara innehållet till en annan dag håller exempelvis gräddens fina smak och konsistens i 10-12 dagar. Det finns även sifoner som tål värme upp till 75 grader och därmed kan såsen ställas i exempelvis ett varmvattenbad tills du är redo att servera den till perfekt temperatur.