2023.09.20

Snabb utveckling kring energieffektivitet 

Vitvarutillverkarna fortsätter kontinuerligt att utveckla sina produkter så att de blir allt mer energieffektiva, och inom flera produktkategorier uppfyller de nu med råge kraven för bästa energimärkning, energiklass A, trots att det bara gått lite drygt två år sedan den nya energimärkningen introducerades. 

Energimärkningen på kylar, frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner har funnits sedan mitten av 1990-talet, vilket sannolikt är en bidragande orsak till att dessa produkter blivit betydligt energieffektivare. 

2010 utökades den befintliga skalan med A+, A++ och A+++ eftersom nästan alla produkter samsades högst upp i skalan (energiklass A) och då fick konsumenterna inte längre någon vägledning. Skalan hade alltså slagit i taket. 

EU-länderna har gemensamt beslutat att energimärkningen med skalan A+++ till D allteftersom ska ändras och ersättas av skalan A till G, och den 1 mars 2021 infördes den ”nya energimärkningen” på kylar & frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner samt vinkylar och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare. I och med detta var vi tillbaka på ruta ett igen, med en skala från A-G utan plustecken, och Energimyndigheten informerade om att de effektivaste produkterna på marknaden till en början kan finnas i energiklass B eller C, eller ännu längre ner på skalan i energiklass F eller G. 

Energimärkningen ändrades inte för alla produktgrupper samtidigt, vilket innebär att det finns till exempel torktumlare och ugnar där energimärkningen fortfarande har skalan A+++ till D. Det finns alltså två varianter av energimärkningar samtidigt, på olika produktgrupper, vilket sannolikt kan verka en aning förvirrande för en icke insatt konsument som står i begrepp att inhandla en tvättmaskin och en torktumlare och den ena produkten har energiklass C medan den andra har energiklass A+++. 

Tvättmaskin 

När det gäller tvättmaskiner var det dock som så att det tog knappt ett år innan de energisnålaste maskinerna på marknaden uppnått kraven för att bli A-klassade, vilket säger en hel del om den tekniska utvecklingen inom kategorin och leverantörernas satsningar på att förbättra sina produkter för att uppfylla kraven för energiklass A, vilket givetvis är ett plus eftersom energimärkningen är lättbegriplig marknadsföring. 

Sen ungefär ett år tillbaka erbjuder i princip samtliga leverantörer på marknaden tvättmaskiner med energiklass A, och eftersom produktutvecklingen kontinuerligt fortsätter så har det börjat lanseras modeller som är ännu energisnålare än vad A-märkningen kräver. Ett exempel på detta är Electrolux tvättmaskiner som visades på IFA 2022, alltså för ett drygt år sedan, som kallas A -30, vilket innebär att de förbrukar 30 procent mindre energi än vad som krävs för att märkas med A. 

På IFA 2023 presenterade Samsung tvättmaskinen A-40%, som kommer bli tillgänglig på den europeiska marknaden under första kvartalet nästa år, där Samsungs interna tester visar att den är 40 % effektivare än vad som krävs för att uppnå gränsen för energiklass A. 

Tvättmaskinen har 10 kg kapacitet och erbjuder SmartThings-anslutning, som enligt Samsung kan minska energianvändningen genom AI Energy Mode i SmartThings Energy. Detta tillåter användare att enkelt övervaka daglig, veckovis och månatlig strömförbrukning för att ge en uppskattning till månatliga kostnader för elförbrukning. 

Diskmaskin 

Ett exempel när det gäller diskmaskiner är Miele, som ifjol meddelade att nästan alla företagets diskmaskiner i modellserien G 7000 uppfyller kraven för den nya energieffektivitetsklassningen A, som alltså introducerades 2021, och har en cykeltid på mindre än fyra timmar i Eco-programmet. Miele berättade samtidigt att man har minskat energiförbrukningen på sina diskmaskiner med cirka 44 procent under de senaste 20 åren. 

Miele lanserade ifjol även en ny funktion, kallad ”Konsumtionspanelen” (Consumption Dashboard), till sin app som informerar användarna om den faktiska mängden vatten och el som förbrukas i ett program när det är klart. Konsumtionspanelen visar också hur ofta ett program har körts varje vecka, månad eller år. Den djupare analysen av data är enkel och koncis och jämför till exempel medelvärden för alla använda program och ger rekommendationer om val av cykler. 

Kyl och frys 

Många har en kombinerad kyl och frys hemma och om den har några år på nacken kanske det är dags att byta ut den mot en energisnålare modell. En kyl och frys med energiklass F förbrukar ungefär 300 kWh per år medan en med energiklass A förbrukar cirka 100 kWh. Byter du ut din F-klassade kyl/frys mot en A-klassad betalar du alltså ungefär en tredjedel av priset per år för elen, vilket innebär att du sparar ungefär 200–800 kr per år beroende på vad elen kostar. 

Bland de första att lansera en kyl och frys med energiklass A var Bosch, som presenterade sin energieffektiva modell redan i september 2022, och sedan dess har även Samsung och Miele lanserat energieffektiva modeller med energiklass A, något vi skrev om på APPLiAnytt i artikeln Innovationer inom kyl och frys i augusti. 

Text: Ola Larsson