2022.07.04

Svalkande upplevelser och komfort i naturen

När sommarvärmen är på besök är det inte fel med svalkande upplevelser i form av egentillverkad glass i och kring hemmet. Och de många som väljer att semestra i naturen, på olika vis, har idag en hel del produkter att välja bland som hjälper till att göra livet lite enklare och godare.

Glassmaskiner finns i en rad olika utföranden, dels som fristående modeller (likt de vi nämnde i artikeln ”Allt för trädgårdsfesten” nyligen) och dels som tillbehör till köksmaskiner (likt den vi skrev om i artikeln ”Elon Expo 2022 – Eftermiddag”).


Två nya glasstillbehör

KitchenAid har i juni i år lanserat två nya glasstillbehör till sin köksmaskin. Det första är en uppdaterad och förbättrad glassmaskin som skall göra det enklare och roligare än någonsin att göra läcker och krämig glass på bara 30 minuter. Det andra tillbehöret, Shave Ice, lanseras som ett modernt och annorlunda sätt att tillverka läskande glass av hyvlad is, där alla komponerar sin egen portion med frukt, bär, saftkoncentrat och toppingar.

”Det fantastiska med glass är att det finns en smak för alla, och det femåriga barnets idé kan vara precis lika god som föräldrarnas. Glass skapar glädje hela året, men är helt magiskt en varm sommardag. Därför är vi glada att kunna göra det till en integrerad del av köket”, säger KitchenAids nordiska chef Sarah Paltschik.

KitchenAid har dessutom breddat sitt sortiment med en ny espressomaskin och en kaffekvarn som automatiskt justerar malningsstorleken till både espresso och droppkaffe.

”I Norden älskar vi kaffe och nordborna är faktiskt världens största kaffedrickare – men det ska vara gott kaffe. Oavsett om du är en espresso- eller cappuccinoentusiast ger KitchenAids nya espressomaskin dig möjlighet att brygga en autentisk espresso hemma. För KitchenAid är det ett viktigt steg att ge sig in på espressomarknaden med det vi ser som ett perfekt tillskott till vår befintliga produktportfölj”, säger Sarah Paltschik.

Mer information på www.kitchenaid.se


Staycation för familjen

Svenska Dometic är verksamma inom de tre kategorierna Home, Professional och Outdoor. Besöker man deras hemsida www.dometic.com länkas man direkt till huvudsidan för sistnämnda kategori, och rubriken ”Staycation för familjen – Addera komfort till ditt outdoor-äventyr”. I Outdoor-sortimentet ingår bland annat kylboxar, uppblåsbara tält, muggar och flaskor samt produkter för mobil matlagning.

Dometic anger att man inte behöver vara en erfaren campare för att njuta av en avkopplande staycation med sin familj, samt att företaget hjälpt familjer med att skapa bekväma lösningar för utomhusaktiviteter i många år. Även långt ifrån närmaste restaurang kan man njuta av läckra måltider och kalla drycker…

Dometic erbjuder elektriska kylboxar, i termoelektriska, kompressor- eller absorptionsalternativ och isbehållare som är icke-strömförsörjda kylboxar med mycket effektiv isolering.

Dometic har drygt 40 kylboxar i sitt sortiment, i ett prisspann från ungefär en tusenlapp upp till 15 000 kronor, och senaste lanseringen inom detta område är en produktserie passiva kylboxar – Patrol – som är färgstarka och robusta, och designade för outdoor-äventyr i Europa. Patrol finns i storlekarna 20, 35 och 55 liter (vikt 8, 11.7 respektive 15 kg).

Ungefär samtidigt som lanseringen av Patrol presenterade Dometic en ny medlem i serien Dometic CFX3, den senaste generationen av bärbara premium kylboxar. CFX3 25 (med 25 liters volym och en vikt på 12.7 kg) är den minsta modellen, designad för användning i mindre fordon eller kompakta utrymmen. Dometic meddelar att CFX3 25 har förbättrats med en avancerad mobilapp och är perfekt för off-road äventyr eller dagsutflykter i det fria, och kan konsekvent hålla inställda temperaturer ner till -22 °C.

CFX3-serien finns i ett antal olika varianter i storlekar från 25-99 liter.

Mer information på www.dometic.com


Bob – för lyxcamparen

Företaget Daan Tech grundades i Frankrike 2016, med ambitionen att designa, tillverka och sälja en rad enheter och tjänster för att hantera 2000-talets största utmaningar. Företagets första produkt är minidiskmaskinen Bob, som de kallar världens mest avancerade, autonoma och miljövänliga diskmaskin.

Bob har en integrerad vattentank och kan användas utan att vatten behöver anslutas – man fyller den helt enkelt med en flaska eller liknande. Bob kan således användas där det finns eluttag 230 V, till exempel i husbilen eller båten (med hjälp av 12 V-omvandlare när man ej är ansluten till elnätet).

Bob är 34 cm bred, 49 cm hög och djup och väger 10.9 kg. Vattentanken rymmer 3,9 liter, maskinen har fem tvättprogram (30-70 grader) och expressprogrammet tar 20 minuter. Bob rymmer fyra tallrikar (max 29 cm diameter), fyra glas, två skålar, två muggar, en liten stekpanna och bestick – motsvarande den dagliga användningen för två personer. Och Bob öppnar automatiskt dörren i slutet av programmet, för naturlig – och icke energikrävande – torkning.

Maskinen kan anslutas till vattentillförsel med ett tillbehör, och tappvattnet ansluts till avlopp eller till en dunk om avlopp saknas.

Mer information på www.daan.tech


Premiumkaffe i det fria

Visst kan man när man seglar, vandrar etcetera växla från det kaffe man vanligtvis dricker hemma till snabbkaffe, men man behöver inte göra det. Idag finns det ett ganska stort urval av mobila kaffemaskiner att tillgå, som varken kräver elkabel eller batterier – det enda som behövs är kokande vatten och kaffe.

Ett exempel på en tillverkare av mobila kaffemaskiner är Wacaco, som grundades 2013 i HongKong, och i deras sortiment finner man bland annat tre små espressomaskiner.

Minipresso är företagets första bärbara espressomaskin, och den har måtten 175x70x60 mm samt en vikt på 360 g. Den rymmer 8 g kaffe och max 70 ml vatten, och genom att handpumpa uppnås ett tryck på 8 bar.

Nanopresso är en smula mindre (156x71x62 mm samt en vikt på 336 g) rymmer också 8 g kaffe (max 80 ml vatten) men här når man 18 bars tryck.

Picopresso är företagets senaste flaggskeppsmodell, och förutom att den är ännu mindre (106x78x71 mm samt en vikt på 350 g) är den stora skillnaden att man kan göra en dubbelespresso, då den rymmer 18 g kaffe.

Är man hardcore inhandlar man en liten, manuell kvarn så man kan ha med sig bönor (då de inte åldras alls lika snabbt som malet kaffe gör) och är man hardcore deluxe köper man också en portabel våg för att väga upp exakt mängd kaffe till varje espresso.

Är man smidig av sig så köper man istället en Nespresso-adapter, som finns som tillbehör till Nanopresso men inte till Picopresso – Minipresso finns att köpa i olika varianter, för malda bönor eller för kapslar.

Mer information på www.wacaco.com

/Ola Larsson