2022.10.04

Tre extra energisnåla produktnyheter

Energisnåla produkter blir en allt viktigare produktkategori för APPLiAs medlemmar. Under hösten har flera företag lanserat nya vitvaror med energiklass A. Vi har tagit en närmare titt på nyheterna.

I mars 2021 ändrades energimärkningen på ett antal produkter till skalan A-G i stället för tidigare skalla där högsta energiklass var A+++. Energimärkningen ändrades för produktkategorierna kylar, frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner samt vinkylar och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare. Resterande produktgrupper har kvar tidigare skala.

 

Extra tyst energihjälte från Bosch

Bosch nya två meter höga kyl/frys är företagets tystaste hittills. Tack vare sofistikerad kompressorteknik, koordinerade komponenter och en mycket effektiv isolering har det tysta skåpet en ljudnivå på endast 29 decibel, något som är jämförbart med ljudet av en lätt bris, meddelar företaget, och berättar att ovanligt tysta kyl/frysar är extra populära i öppna planlösningar och i hem som även fungerar som arbetsplatser till och från.

Teknikmässigt finns anti-frost-teknik som ser till att det inte bildas någon frost i vare sig kyl- eller frysdel. Lådor i kyldelen med nära 0°C ger kött och fisk förlängd hållbarhet och i den extra stora fuktighetsreglerade grönsakslådan håller frukt och grönt sig fräscht extra länge. Luftflödessystemet anges säkerställa en jämn och optimal distribution av kyla, och funktionerna Superkyla och Superinfrysning är praktiska när du har storhandlat och mycket mat ska in i kyl och frys samtidigt.

Sist men inte minst visar Bosch upp ett A i energiklass för denna nya produkt, vilket är extra viktigt för en produkt som står på dygnet runt, året om – både med tanke på elförbrukning och strävan efter minskad miljöpåverkan.

Mer information om den nya kyl/frysen finns på Bosch hemsida här.

Skräddarsydd AI-tvättserie från Samsung

Samsung Electronics lanserar nu den nya skräddarsydda kollektionen Bespoke AI Washer i Norden och berättar att kollektionen speglar Samsungs fortsatta engagemang för att bli den ledande leverantören av intelligenta och uppkopplade vitvaror.

– Med denna kollektion vill vi erbjuda produkter som förbättrar och underlättar konsumenters vardag. Produkterna kommer med nya energimedvetna och smarta designfunktioner som vi ser passar väl in i våra nordiska hem, där många bryr sig om såväl funktion som design och stil, säger Rikard Fornbäck, produktchef på Samsung i Norden.

Den nya AI-tvättserien, utvecklad tillsammans med Patagonia, är utrustad med lösningar för att minska energiförbrukning och frigörandet av mikroplaster från kläder. Med hjälp av filterteknik minskar maskinen mikroplast som följer med i avloppet från kläder som tvättas i maskinen med upp till 54 procent*. Maskinen är utrustad med en funktion för intelligent energibesparing vilket hjälper användarna att spara upp till 70 procent av energianvändningen**.

Bespoke AI Washer, som har energimärkning A, är dessutom försedd med AI-sensorer som mäter klädernas vikt och smutsnivå för att anpassa mängden vatten, tvättmedel och energi som behövs, anger företaget.

* Testad med 2 kg belastning av huvtröjor av 100 procent polyester, och jämför syntetisk cykel på Samsungs konventionella modell WW4000T och cykeln med mindre mikrofiber på WW7000B. Resultaten kan vara olika beroende på kläder och miljö. Testad av Ocean Wise Plastics Lab.

** Testad i enlighet med IEC 60456-2010 / 4 kg tvättlast / kall Super Eco Wash (WF80F5E5U4W) kontra bomull 40°C utan Ecobubble (WF0702WKU). Individuella resultat kan variera.

Mer information om Samsungs tvättmaskiner finns här.

Effektiva diskmaskiner från Miele

Miele meddelar att de har minskat energiförbrukningen på sina diskmaskiner med cirka 44 procent under de senaste 20 åren – och företaget ser ingen anledning minska takten. Nästan alla Mieles diskmaskiner från modellserien G 7000 uppfyller till exempel de stränga kraven för den nya energieffektivitetsklassningen A som introducerades 2021. Detta kombineras med en cykeltid på mindre än fyra timmar i Eco-programmet. Tillsammans med de andra hållbarhets-, prestanda- och bekvämlighetsfunktionerna som kännetecknar G 7000, ger detta ett mycket attraktivt erbjudande, meddelar Miele, och berättar att enligt de senaste undersökningarna av GfK i Europa uppnådde Miele en andel på 73,7 volymprocent under första halvåret 2022 på marknaden för diskmaskiner med A-betyg för energieffektivitet.

– Detta är ett massivt stöd för den konsekvent hållbara inriktningen för vår G 7000-serie. För att ge våra kunder ännu bättre stöd för att få ut det bästa av sina apparater har vi nu utvecklat en ny konsumtionspanel, säger Dr. Michael Junker, Senior Vice President Business Unit Dishwashing hos Miele Group.

Den här nya funktionen i Miele-appen informerar användarna om den faktiska mängden vatten och el som förbrukas i ett program när det är klart. Konsumtionspanelen visar också hur ofta ett program har körts varje vecka, månad eller år. Den djupare analysen av data är enkel och koncis och jämför till exempel medelvärden för alla använda program och ger rekommendationer om val av cykler. Dessa funktioner kommer att finnas tillgängliga i appen redan under fjärde kvartalet i år, anger företaget.

Den låga energi- och vattenförbrukningen på G 7000-generationen beror till stor del på EcoPower-teknologi med intelligent vattenintag, optimerade spolarmar och ett nytt och högeffektivt filtreringssystem. Som ett resultat minskar vattenförbrukningen i Eco-programmet till 8,4 liter. I det automatiska programmet där en sensor känner av graden av nedsmutsning av lasten är det till och med möjligt att få ner vattenanvändningen till 6 liter.

Många kunder är inte medvetna om att alla Mieles diskmaskiner kan anslutas till varmvatten med en maximal temperatur på 60°C. Denna möjlighet är extra intressant – och hållbar – när varmvattnet till diskmaskinen värms upp med förnybara energikällor, till exempel med solvärme på taket. Detta kan i genomsnitt spara upp till 35 procent el jämfört med en modell ansluten till kallvatten. I Eco-programmet är besparingar på upp till 46 procent möjliga.

Mer information om Mieles diskmaskiner, som alla är testade för 20 års användning, finns här.

Text: Ola Larsson