2023.12.18

Tvätt- och torkprodukterna växer 

Såväl tvättmaskiner som torktumlare har de senaste åren fått allt högre kapacitet – de har vuxit på insidan utan att yttermåtten blivit större. Och runt hörnet väntar ännu större maskiner. 

Vi har tidigare skrivit på APPLiAnytt om att vitvarutillverkarna kontinuerligt fortsätter att utveckla sina produkter så att de blir allt mer energieffektiva, och att det nu inom flera produktkategorier finns produkter som med råge uppfyller kraven för bästa energimärkning, energiklass A, trots att det bara gått lite drygt två år sedan den nya energimärkningen introducerades. 

Produktutvecklingen handlar självfallet inte bara om energieffektivitet, utan även om andra parametrar, som exempelvis kapaciteten. Inom tvätt och tork har de flesta tillverkare numer maskiner som kan tvätta närmare tio kg och torka lika mycket, och de kombinerade maskinerna klarar vanligtvis att tvätta cirka nio kg och torka ungefär sex kg. 

Om man håller sig till standardmåtten (alltså 60 cm bredd, 85 cm höjd och 65-70 cm djup) finns det faktiskt modeller från exempelvis Candy och Hoover som har en kapacitet på 14 kg tvätt. Har man plats för en tvättmaskin som är 70 cm bred och närmare en meter hög (med ett djup på 77 eller 85 cm) kan man hitta modeller från LG med 17 kg kapacitet och från Samsung med 18 kg kapacitet. 

När det gäller torktumlare erbjuder Candy och Hoover modeller med standardmått som kan torka hela 11 kg, och Samsung har i sitt sortiment en maskin som kan torka inte mindre än 16 kg, men då har den samma yttermått som den matchande tvättmaskinen (alltså 69 cm bredd, 98 cm höjd och 85 cm djup). 

De kombinerade tvätt- och torkmaskinerna med standardmått klarar 14 kg tvätt och 9 kg tork, och kommer från Candy och Hoover. 

Nya formfaktorer 

Ett exempel på en ny formfaktor inom tvätt och tork är LG WashTower, som lanserades i höstas och är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med varsin trumma, alltså i princip två produkter placerade ovanpå varandra istället för två funktioner i en trumma. 

– Smarta funktioner och lösningar är viktigt för att göra tvättningen till en aktivitet som inte känns betungande. Vår nyhet WashTower har funktioner som som underlättar vardagspusslet, Smart Pairing, där tvättmaskinens tvättprogram som används automatiskt överförs till torktumlarens torkprogram och TurboWash, ett program som tvättar din tvätt på endast 39 minuter. WashTowers användarvänliga display är placerad mellan de båda maskinerna och förbättrar ergonomin, och genom att WashTower är staplad på höjden passar den perfekt för trängre tvättstugor, säger Mats Haglund, produktspecialist inom vitvaror på LG Nordic. 

LG WashTower (som är 60 bred, 166 cm hög och 66 cm djup) tvättar 12 kg och torkar 10 kg, och har de två bästa energiklasserna för tvättmaskin respektive torktumlare, A och A+++. Med hjälp av AI DDTM (Artificial Intelligence Direct Drive) kan tvättmaskinen identifiera inte bara tvättens vikt utan också tygernas karaktär och därefter applicera det lämpligaste tvättmönstret för varje tvätt, anger LG, och berättar att genom detta behandlas tvätten skonsammare för att bevara tyger och färger så länge som möjligt. Med Smart Pairing-funktionen synkroniserar torktumlaren sina inställningar utifrån tvättmaskinen. 

Runt hörnet 

På IFA 2023 visade både LG och Samsung upp kommande, kombinerade tvätt- och torkmaskiner med en kapacitet på inte mindre än 25 kg tvätt och 13 kg tork. 

LG presenterade sitt senaste tillskott i andra generationens LG Signature-sortiment, en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med värmepump och Twinwash, vilket innebär att det finns en liten tvättmaskin placerad under huvudtrumman, som anges vara idealisk för rengöring av ömtåliga kläder eller daglig träningsutrustning. 

Produktens AI-drivna tvätt- och torkprogram detekterar tygtyper och belastningsstorlek, såväl som närvaron av kvarvarande fukt, och tillämpar automatiskt de optimala inställningarna för bästa tvätt- och torkresultat, meddelar LG, och berättar att torkprocessen lämpligen påbörjas automatiskt så snart tvättcykeln har avslutats, vilket minskar drifttiden. 

Produktens smarta pekdörr och röstigenkänningsfunktioner möjliggör för användare att till exempel starta maskinen och öppna dess dörr, praktiskt taget utan ansträngning alls. Man kan också använda röstkommandon för att ställa in tvätt- eller torkprogram, medan tvättmaskinen själv muntligt kan uppdatera användarna om statusen för deras tvätt.

Samsung presenterade en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med Digital Inverter Heat Pump teknologi under skalet – torktumlaren använder alltså en värmepump – och med AI Wash känner maskinen av tygets vikt och mjukhet i varje tvätt, samt den aktuella smutsnivån, baserat på vattengrumligheten, för att optimera mängden vatten och tvättmedel. Med hjälp av denna information justerar den kontinuerligt blötläggnings-, skölj-, och centrifugeringstiden för att uppnå bästa resultat snabbt och effektivt, anger Samsung. 

– Bespoke AI Tvätt/tork kombi presenterades på IFA 2023 för första gången och tillgängligheten för produkten kommer att variera mellan olika länder, sade Junhwa Lee, EVP och Head of the Customer Experience Team of the Digital Appliances Business på Samsung Electronics. 

Text: Ola Larsson