2022.07.26

Underlätta bilstädningen – skippa sladden!

Visst kan man städa bilen invändigt med en ”vanlig” dammsugare, förutsatt att man har ett eluttag i närheten, men det är onekligen smidigare att göra det med en skaftdammsugare.

Ifjol såldes det ungefär 830 000 dammsugare i Sverige, och den stora majoriteten (drygt 60 procent) av dem var traditionella golvdammsugare med påse. Påslösa golvdammsugare stod för cirka fyra procent av försäljningen och en av hundra sålda dammsugare var en robot.

Kategorin dammsugare som sticker ut från mängden på två sätt är de laddbara skaftdammsugarna, som dels ökade mest i försäljning (+22,9 procent i värde jämfört med 2020, medan dammsugare totalt ökade med 8,2 procent) och dels var den enda kategorin där den procentuella ökningen i värde var högre än i antal, vilket innebär att trenden är att man köper dyrare modeller av skaftdammsugare, som stod för drygt var fjärde såld dammsugare ifjol.

De sladdlösa skaftdammsugarna användes tidigare, av de flesta, mestadels till att suga upp smulor och liknande, men de har blivit allt kraftfullare och idag klarar de betydligt mycket mer än så. Därför lämpar sig flera av dem nu även för att städa bilen!

Skaftdammsugare som är kraftfullare än ”vanliga” dammsugare

Ett exempel på detta är nya Triflex HX2, som i juni lanserades som den mest kraftfulla dammsugaren från Miele – rengöringsprestanda jämfört med en Miele Complete C3 golvdammsugare (SGEF3) med STB 305-3 Turbobrush (dammupptagning från matta och hårt golv med sprickor, fiberupptagning från matta), enligt IEC628852.

Miele anger att Triflex HX2 har 60 procent mer sugkraft jämfört med föregångaren (HX1) tack vare ny digital efficiency-motor, Multi Floor XXL elektroborste och Vortex-teknik. Precis som föregångaren har HX2 3-i-1-design, vilket betyder att den kan användas med själva sugenheten – som Miele kallar PowerUnit – på toppen. Det är lämpligt till exempel vid dammsugning under möbler eller nära golvet, för lägre tyngdpunkt och smidig dammsugning av golv, då dammsugaren också kan stå upprätt utan stöd, vilket är praktiskt för korta pauser. Den tredje designen är att endast använda själva PowerUnit-enheten, vilket är idealiskt för att ta bort smulor från frukostbordet eller rengöra bilen.

Elektroborsten känner automatiskt av olika underlag och på hårda golv minskar hastigheten för att spara energi vilket i sin tur förlänger batteriets livslängd. På samma sätt jobbar motorn på Triflex HX2 – motoreffekten ökas eller reduceras beroende på typ av golv.

Batteritiden anges vara 60 minuter och vissa modeller säljs med dubbla batterier – vilket innebär 120 minuters dammsugning.

Miele meddelar att HEPA Lifetime-filtret tar bort 99,999 procent av alla dammpartiklar och till och med filtrerar bort allergener.

Mer information om Miele Triflex HX2 och HX1 finns här.

Dammsug och våttorka samtidigt

Philips Domestic Appliances presenterade i maj en ny 3-i-1 trådlös skaftdammsugare som både dammsuger och våttorkar – Philips AquaTrio Cordless Wet & Dry Vacuum 9000 Series – och som tack vare sin unika AquaSpin-teknologi anges fånga damm, smuts och bakterier bättre än någon annan.

Produkten kan användas på tre sätt – med huvudenheten som handhållen dammsugare i till exempel bilen eller soffan, som skaftdammsugare och som skaftdammsugare som även våttorkar.

Nu slipper man släpa runt på en tung hink med återanvänt, smutsigt moppvatten, meddelar Philips, och förklarar att ett konstant flöde av rent vatten och två ultramjuka mikrofiberborstar, som roterar med hög hastighet, säkerställer att varje del av golvet behandlas hygieniskt med endast rent vatten.

”Philips AquaTrio Cordless erbjuder konsumenterna den mest kompletta, hygieniska rengöringslösningen för att rengöra alla typer av golv, dessutom mycket snabbare. Efter år av utveckling är jag stolt över att denna innovation når konsumenter runt om i världen och låter dem städa sina hus på ett snabbt och effektivt sätt”, säger Henk Siebren de Jong, CEO Philips Domestic Appliances.

Philips Domestic Appliances har lagt till ett automatiskt efterrengöringsläge, som rengör hela apparaten och borstarna på fyra minuter. Batteritiden anges vara upp till 45 minuter – i dammsugarläge – eller 90 minuter med ett extra batteri (som säljs som tillbehör).

Philips AquaTrio Cordless kommer vara tillgänglig i Tyskland 1 juli, och i Sverige (samt i Norge och några länder till) efter sommaren.

Mer information finns i det engelska pressmeddelandet här. På Philips svenska hemsida finns i skrivande stund ingen information om Philips AquaTrio Cordless, men det lär sannolikt finnas vid lanseringen.

Tänk på miljön när bilen tvättas

Numer tvättar de flesta sina bilar i självtvätthallar eller automatiska biltvättar, även om det fortfarande finns en del som tvättar sin bil på garageuppfarten eller på gatan utanför huset, vilket i regel inte är tillåtet längre. Men oavsett var tvätten sker bör en tänka på miljön vid val av tvättprodukter. Turtle Wax erbjuder till exempel två avfettningsmedel som är miljömärkta med Svanen – dels Avfettning Svanen som tar bort lättare smuts och är lämplig att använda på vår och sommar, och dels Micro Power Avfettning som tar bort även grövre smuts och kan användas året runt.

De som tvättar på gatan, med förevändningen att de inte använder några miljöfarliga rengöringsmedel, kan ta sig en funderare på vad det är för något de tvättar bort från bilen – där finns sannolikt en del ämnen man helst inte bör skicka till gatubrunnen…

//Ola Larsson