2023.10.25

Välsmakande innovationer för kaffeälskare 

Helautomatiska kaffemaskiner med utbytbara bönbehållare eller dubbla bönbehållare, kapselmaskiner med dubbelt extraktionssystem och espressomaskiner för såväl varma som kalla drycker samt världens minsta kaffebryggare godkänd av ECBC – det är några av senaste tidens innovationer inom segmentet kaffe. 

Dubbla bönbehållare 

Kring halvårsskiftet lanserade Siemens EQ900, en helautomatisk espressomaskin med dubbla bönbehållare, vilket gör även att man alltid kan ha sina favoritkaffebönor i den ena bönbehållaren samtidigt som man kan testa nya kaffebönor i den andra.

En enda kaffeböna består faktiskt av fler än 800 olika aromer, så det finns mycket att utforska i kaffets värld, anger Siemens, och berättar att ta tillvara på kaffets individuella smakkomposition var utgångspunkten när Siemens kaffeexperter utvecklade nya EQ900. 

Funktionen baristaMode är enligt Siemens hjärtat i espressomaskinen och låter kaffeälskare justera och experimentera med bryggparametrarna utifrån sin individuella smak och preferens. Det går att experimentera med vatten- och kaffemängd, malningsstorlek, mjölkmängd samt kontakttid och bryggtemperatur. 

EQ900 kan styras utifrån individuella preferenser – via touchskärmen, appen eller genom röststyrning. 

Handbyggd kaffekvarn 

Moccamaster meddelade i somras att nya, handbyggda kaffekvarnen KM5 Burr Grinder har en kraftfull, direktdriven motor som är tyst och effektiv, och maler 60 gram kaffe på mindre än 30 sekunder. Kaffekvarnen är försedd med statiskt reducerande munstycke, för att skapa en ren malningsupplevelse. 

Den steglösa regulatorn möjliggör finjustering av de 50 mm platta skivorna av härdat stål, vilket skall garantera jämn malning i exakt den storlek man behöver för olika bryggmetoder. 

Moccamaster KM5 kaffekvarn är en av få kvarnar som godkänts av European Coffee Brewing Centre, anger företaget, och berättar att malningens kvalitet och konsistens garanterar perfekt extraktion. 

Designen är i samma stil som Moccamasters välkända kaffebryggare. 

Espresso med dubbla kapslar

Den 20 juli 2023 – samma datum som människan 1969 för första gången landade på månen – lanserade LG Labs sin första espressomaskin Duobo, designad som en månlandare. 

Duobo är försedd med ett dubbelt extraktionssystem, vilket innebär att du på en och samma gång kan använda två kapslar och på så sätt direkt göra en dubbelespresso – och du kan genom att använda två olika kapslar skapa en mängd olika smaker på sitt kaffe. 

Produkten är kompatibel med kaffekapslar från olika märken så länge de har samma storlek och form som Nespressos kapslar och via Duobo-appen kan du justera temperatur och tryck, efter dina individuella preferenser. 

Duobo har en integrerad full HD-skärm, placerad där kaffekopparna placeras under extraktionsprocessen, och den är där för att ge användarna tillgång till en mängd engagerande innehåll som till exempel exklusiva animationer och kafferelaterad information, anger företaget. 

LG Labs Duobo är tillgänglig för crowdfunding på Kickstarter från och med den 20 juli, och priset är mellan 399–499 dollar beroende på hur snabb man är med att beställa. Mer information på www.official-duobo.com. 

LG Labs är LG:s nya marknadsföringsplattform, etablerad för att leverera experimentella och innovativa produkt- och tjänsteupplevelser till sina kunder. 

En trio med Cold Brew 

Sommaren är slut, men kallbryggt kaffe lever kvar som en stark trend, meddelar italienska De’Longhi, som lanserat kaffemaskinen La Specialista Arte Evo för att fler enkelt ska kunna bli sina egna baristor och njuta av såväl varmt som kallbryggt kaffe, också kallat Cold Brew.

De’Longhi berättar att deras teknologi Cold Extraction gör det möjligt för användaren att brygga Cold Brew på under fem minuter, medan det i vanliga fall görs genom att låta malda kaffebönor dra i kallt vatten i upp till 24 timmar. 

– Cold Brew har en lenare och mildare smak än traditionellt kaffe, så det kanske inte är så konstigt att det har blivit mer populärt och uppskattat hos en yngre målgrupp som precis börjat dricka kaffe. När man provar det för första gången så upplever många ett ”aha”-ögonblick, då det verkligen öppnar upp för en helt ny kaffeupplevelse, säger Victoria Avén, Product Marketing Manager på De’Longhi Scandinavia. 

Många förväxlar ofta Cold Brew med iskaffe, meddelar De’Longhi, och förklarar att dessa två drycker är som natt och dag när det kommer till deras bryggmetoder och smakupplevelser. Iskaffe är traditionellt varmbryggt kaffe som serveras över is. Cold Brew däremot utsätts inte för värme under bryggningen, vilket resulterar i en mjukare och sötare smak som är mindre syrlig och bitter. Dessutom kan Cold Brew hålla i upp till tio dagar i kylskåpet, till skillnad från iskaffe som helst ska avnjutas direkt, enligt företaget. 

La Specialista Arte Evo är De’Longhis tredje kaffemaskin med Cold Brew, efter helautomatiska Eletta Explore som lanserades i mars i år och semi-automatiska (även kallat Bean-to-Cup manuella) La Specialista Maestro som kom i april. 

Utbytbara bönbehållare 

Med ett nytt sätt att enkelt testa olika bönor, en användarvänlig display och en elegant design har De’Longhi lanserat Rivelia som den ultimata kaffemaskinen för konsumenter som vill byta till en ny kaffeupplevelse. 

Med dagens oändliga variation av kaffebönor på marknaden, från ljusrostat till extra mörkrost, unika blends och olika ursprung, är valet av böna en konst i sig, menar företaget, och berättar att Rivelia gör det möjligt att byta mellan olika kaffebönor i och med Bean Switch System, där användaren själv bestämmer om de återstående bönorna i maskinen ska användas till att brygga ytterligare en kopp eller mala och tömma, för att byta till en annan böna. 

Två bönbehållare ingår, vilket ger användare möjlighet att enkelt utforska olika bönor. 

Rivelia är försedd med Bean Adapt Technology, som hjälper till att ställa in rätt parametrar för temperatur, malning och intensitet, baserat på den specifika bönan och rostningen som ska användas. Användaren kan spara inställningar för upp till sex olika kaffebönor i maskinen. 

De’Longhi Rivelia är tillgänglig i två olika versioner, där den ena har manuell mjölkskumning medan den andra har LatteCrema Hot Technology, vilket enligt företaget skall ge perfekt mjölkskum med både mjölk- och växtbaserade alternativ. 

Espressomaskin i sex färger 

Den nya halvautomatiska espressomaskinen från Smeg (EGF03) har mjukt rundad design och är tillgänglig i sex färger som matchar företagets andra köksprodukter och vitvaror i serien 50 style retro. Den är försedd med inbyggd kvarn med koniska skivor av rostfritt stål, som ska säkerställa en jämn malning för att framhäva varje arom, och är försedd med dubbelt uppvärmningssystem, vilket innebär att ångfunktionen är redo omedelbart efter bryggningen, utan någon väntetid för mjölkskummning. 

En inbyggd tryckmätare innebär att du kan kontrollera om kaffet extraheras vid rätt tryck, vilket är avgörande för att uppnå den bästa kaffesmaken. Du kan välja mellan fyra olika förinfusionsprofiler (kort, standard, lång eller progressiv) och ställa in extraktionstemperaturen i fyra olika nivåer, för att varje espresso ska bli precis så som man vill ha den. 

– Vid framtagningen av Smegs nya kaffemaskiner har inspiration, teknik och erfarenhet hämtats från La Pavoni, som köptes av Smeg 2019 och som är världens äldsta tillverkare av espressomaskiner. Vi lägger stor vikt vid att behålla kärnan i La Pavoni som ett eget varumärke som producerar handgjorda maskiner för en kaffekonsument som är ute efter produkter som är snäppet mer avancerade än de mer lättillgängliga produkterna från Smeg, säger Kajsa Djurfeldt, Trade Marketing & PR Manager på Smeg, och berättar att Smeg den 20 oktober gick Live med ”House of Coffee” på den nordiska marknaden. 

Smegs House of Coffee ska fungera som en plattform där kaffeentusiaster kan utforska nya bryggmetoder, upptäcka nya kaffesorter och utbyta expertis inom kaffevärlden. 

Uppgraderad instegsmodell 

De’Longhi lanserade ifjol espressomaskinen Magnifica Start, och nu kommer en uppgraderad modell kallad Magnifica Start Milk, som försetts med företagets automatiska mjölkskumningsfunktion LatteCrema Hot Technology. 

I och med lanseringen av nya Magnifica Start Milk erbjuder De’Longhi 16 olika modeller av helautomatiska espressomaskiner, i olika prislägen och med olika funktionalitet och utförande. De’Longhi anger att produktserien Magnifica är skapad för att guida nyfikna kaffeentusiaster in i världen av automatiska espressomaskiner, att den har 13 malningsinställningar, en bönbehållare som rymmer 250 gram, soft touch-knappar och enkel rengöring. 

Världens minsta ECBC-godkända bryggare 

Wilfa har presenterat Performance Compact, som världens minsta kaffebryggare som är godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre), som ställer krav på bland annat vattentemperatur och kontakttid. 

Performance Compact kaffebryggare är designad för att passa på alla köksbänkar med sin kompakta storlek på bara 20 × 22 cm, anger Wilfa, och berättar att modellen dyker upp i butik inom kort. 

Kaffebryggaren är försedd med en avtagbar vattenbehållare på en liter, som är lika enkel att fylla på som den är att rengöra, meddelar Wilfa, och berättar att tack vare företagets unika vattenpumpsteknologi tömmer Performance Compact maskinen helt på vatten vid varje bryggning, vilket säkerställer att man alltid brygger sitt kaffe på färskt, syrerikt och rent vatten. 

Text: Ola Larsson